PLEJ DINE TARME

Hvis det er dine tarme, der volder problemer, er der forskelligt, du kan gøre. Her kan du læse om mulige årsager og hvilke øvelser, der kan være gavnlige for dig.  

For at kunne vælge en vej, der passer til dig, må du først til lægen og få stillet en diagnose. En del af en udredning kan være, at du skal igennem en tarmundersøgelse. Her kommer du til at ligge på siden, og det vil ikke føles nær så akavet, som du måske frygter. 

TARMENS LIV OG FUNKTION

Tarmsystemet er først af alt afhængigt af væske, ikke for store måltider og regelmæssig afføring.

Vores tarm stimuleres af hvad vi spiser, hvordan vi har det og tarmens tilstand (evt. infektion eller irritation).

Det tager ca. 24 timer for mad at komme igennem dit system. Undervejs nedbrydes og optages næringsstoffer ved hjælp af et kompliceret system af bakterier. I tyndtarmen sker den primære optagelse af næring. Den er super effektiv. Når maven rumler, er det ikke et tegn på sult, men derimod at tyndtarmen er i gang med at rengøre sig selv.

Tyktarmen arbejder en del langsommere og optager det øvrige.

Tarmen udfører rytmiske bevægelser for at flytte indholdet og føre det videre til endetarmen. Når den registrerer, at den er fyldt, sendes der signal til hjernen om, at det er tid til at tømme ud. Det er i nogen grad muligt at undertrykke disse beskeder ved at knibe med bækkenbunden. Hvis du undertrykker tarmens naturlige rytme, kan din funktion blive nedsat. Det kan give komplikationer og måske forårsage manglende tømning.

Vær påpasselig med at bruge bækkenbundsmusklerne til at tilbageholde afføring. Holder du hele tiden igen og strammer musklerne, risikerer du at få statiske muskelspændinger – ligesom du måske kender det fra skuldre og nakke. Yderligere, hvis du holder afføring tilbage, kan  den blive mere hård og knudret og du får måske sværere ved at komme af med den. Læs Pleje af Bækkenbundsmuskler.

Du skal logge ind for at se resten af indholdet.Venligst . Ikke medlem? Meld dig ind