Smerter i endetarm?

Først af alt skal lægen konsulteres for at høre, om der er en specifik diagnose, som ligger bag dine gener. Der er tæt forbindelse mellem hjerne og endetarm. Beskeder sendes frem og tilbage. Fungerer området ikke optimalt, vil beskederne begynde at tikke ind i et højere tempo. En øget bevisthed kan resulterer i en stram endetarms muskel. Muskel spændinger kan medvirke til at det er sværre at slappe af i området, hvilket igen kan påvirke både lysten til at indgå i seksult samværd og til at få tilstrækkeligt ud af seksuelt samværd. Læs om hvilke problemer der kan opstå eller brug link til at læse hvad du selv kan gøre.

Sådan fungerer din endetarm

De sidste 4 cm af din endetarm hedder analkanalen. Over analkanalen er endetarmen placeret, stykket er i alt ca. 15 cm langt.

Analkanalen rummer to ringmuskler. Den yderste ringmuskel kan du selv styre. Den består af hvide muskelfibre, som er hurtige og kraftige, og af røde muskelfibre, som er langsomme eller seje.

Den ydre ringmuskel er omringet af bækkenbundsmuskulaturen. Bækkenbundsmuskulaturen trækker endetarmen mod kønsbenet. Dette medvirker til at bækkenbunden får et naturligt knæk og dermed er bedre sikret mod uønsket gennemløb.

Den indre ringmuskel kan du ikke selv styre, den er styret af nerver, som reagerer på ikke-vilje-bestemte beskeder fra hjernen, samt af nerver som mærker hvorvidt, der er står afføring i tarmen. Kommer afføring forbi den inderste ringmuskel, men ikke den yderste ringmuskel kan afføring glide tilbage op over den inderste ringmuskel.

Endetarmen kan du forestille dig, som en tynd sok, der kan udvide sig og trække sig sammen igen. På indersiden er den beklædt af en slimhinde.

Overspændt analmuskel

En muskel har en hviletilstand, hvor den er lidt aktiv, med mulighed for at kunne trække sig mere sammen og slappe mere af. En muskel, som er overspændt har fået en hviltilstand, som er mere spændt end den behøver. Konsekvenserne er dårlig blodgennemstrømning, hvilket betyder at området ikke bliver renset for affaldsstoffer og ikke få ny blodforsyning. Nedsat blodforsyning svækker vævet.

Årsagen til den spændte endetarmsmuskel kan være mange. Den kan være udløst af smerte, angst eller dårlig holdning. Når først musklen er programmeret til en overspændte hviletilstand, så er det ikke lige til at få den til at slippe igen. Det kræver en indsats at reprogrammere musklens automatiske niveau af spænding. Det er her du kan anvende finger eller anal dilator til at lære at slappe af.

Sprækning ved endetarm

En fissurer er en sprække i analkanalen. Sprækken opstår typisk ved hård afføring og forekommer oftest for mænd og kvinder i 30 til 50 års alderen. Fissure kan være meget smertebetinget særligt i forbindelse med og efter afføring. På grund af smerterne er følgevirkningerne ofte forstoppelse og spændt endetarmsmuskulatur. Den spændte endetarmsmuskel mindsker evnen til at hele op. En fissur betegnes som kronisk efter 6 uger.

Hæmoride

Hæmorider er udposninger på blodåre i endetarmen, disse kan sidde oppe i analkanalen, eller stikke ud af endetarmensåbning. De kan forårsage blødning, kløe, smerter, men de kan også være uden symptomer. Årsagen kan være forstoppelse, øget tryk det kan være når man sidder på toilettet, er gravid eller meget spændt i bækkenbunden. Den stramme bækkenbund kan gøre symptomerne værre. Det kan lette symptomer og behandling at udspænde med en finger eller en kølende anal dilator – læs mere her.

Arvæv eller Stenose ved endetarm

Arvæv efter operation, stenose efter stråling eller opheling efter fissure kan give et generende arvæv i endetarmen. Afføring kan ikke komme forbi, arvæv trækker i omkring liggende væv som er generende.

Prøv med finger eller dilator at bearbejde arvævet. Læs mere her