HAR JEG LICHEN SCLEROSUS?

Lichen sclerosus er en kronisk hudlidelse, hvor elastisk bindevæv bliver stift. Lidelsen viser sig som hvide plamager, fortykket og/eller tynd hud.

Lichen findes både blandt mænd og kvinder, men hyppigheden blandt kvinder er seks gange højere end hos mænd. Oftest er det huden omkring vulva og endetarmen, som er påvirket.

Man kan få lichen sclerosus i alle aldre, men oftest er det kvinder i overgangsalderen, som bliver ramt.

Symptomer

 • Kløe, svie, brænden, inflammation
 • Skrøbeligt væv, som nemt går i stykker
 • Arvævsdannelse omkring skedeindgang og klitoris
 • Forandring af vulva. Kønslæber udviskes eller trækkes skæve
 • Ubehag eller smerter ved samleje
 • Smerter ved vandladning og/eller afføring

Lichen kan i nogle tilfælde opstå andre steder på kroppen, fx under eller mellem brysterne.

Hvis du oplever ubehag eller smerter i vagina, kan det også være, at du lider af lichen planus. I så tilfælde vil du opleve lichen sclerosus-gener samt gener i øvrige slimhinder; mund og evt. tarm.

Det kan være meget forskelligt, hvor angrebet man er. Nogle kvinder har ingen eller meget få symptomer, andre oplever udbrud, og en tredje gruppe har konstant ubehag eller smerter.

Årsager

Lichen sclerosus er et uforudsigeligt bæst. Der forskes på området, men der er endnu ingen enkle og definitive svar på, hvad årsagen til lidelsen er. Læger mener, at den oftest kan ses som en autoimmun sygdom. Lichen sclerosus angriber altså fejlagtigt kroppens eget, raske væv. Sygdommen har, så vidt man ved, en arvelighedsrisiko.

Man kan med sikkerhed udelukke, at lichen smitter. Man kan altså ikke overføre sygdommen til en partner.

Gå til lægen

Modsat en del andre lidelser, som kan forårsage smerter ved sex, kan lichen sclerosus relativt nemt identificeres og diagnosticeres gennem forholdsvis enkle undersøgelser og tests. Det kræver dog at lægen kender til sygdommen. Oplever du at du møder modstand, så forsøg at få en henvisning til gynækolog. 

Lægen vil formentlig lægge ud med at forhøre sig om dine oplevelser. Læs Besøg lægen og udfyld evt. din vulva- og vaginaprofil inden. Langtfra alle spørgsmål er relevante, men et ”nej” kan også være informativt.

Dernæst skal lægen se det påvirkede område og evt. foretage en gynækologisk undersøgelse med tilhørende prøver for at diagnosticere dig og udelukke andre sygdomme. Disse tests kan være podninger, små hudbiopsier eller blodprøver. Lichen kan diagnosticeres ud fra en vævsprøve.

OBS! For at prøven skal give det korrekte billede, er det vigtigt, at du ikke i ugerne op til har brugt steriodcreme.

Behandling

Hvis du har lichen sclerosus er der forskellige muligheder for behandling af symptomer og sygdom. Opsøg en specialist og find i fælleskab ud af, hvilken type behandling, der er god for dig. Husk at følge de foreskrevne behandlingsinstruktioner. 

Sæt ord på dine bekymringer og bemærk de eventuelle bivirkninger, som måtte følge behandlingen, om det så er laser, medicin eller operation.

Husk at få opfølgende tjek for at være sikker på, at du og din læge har føling med udviklingen af din lidelse. Gå til dine tjek – lichen sclerosus kan medføre en øget risiko for underlivskræft.

Mens du venter på en diagnose

Der er nogle tiltag du kan gøre for at skåne din hud, mens du venter på diagnosen:

 • Hvis du bruger sæbe og lotions på det påvirkede område, så vær sikker på, at de er lavet til sart hud, uden parfume eller andet, der kan genere
 • Det samme gælder for toiletpapir. Find noget, der er blødt, og som ikke irriterer din hud
 • Vær opmærksom på ikke at anvende for stramme underbukser – brug 100% bomuld eller silke, som sikrer, at der kommer luft til huden (Props & Pearls anbefaler DermaSilk)
 • Husk at bruge glidemidler ved samleje for at undgå unødig friktion (Props & Pearls anbefaler)
 • Undgå boblebade eller andre overflødige kemikalier
 • Læg barberbladet. At barbere eller vokse sig kan være irriterende for din hud
 • Barrierecremer og vulva lipbalm, som ikke udtørrer, kan bruges til at beskytte huden (Props & Pearls anbefaler)
 • Øget blodcirkulation kan måske hjælpe til at styrke dit væv. Blide vibrationer kan styrke gennemstrømningen og dermed huden. Placer vibrator på toppen af kønsbenet, på yder- og indersiden af de ydre kønslæber og stille og roligt ind mod vagina. (Props & Pearls anbefaler)

kunne DET være Lichen planus?

Lichen planus er en hudlidelse, som især sidder i slimhinderne og derfor også er at finde i munden. Ofte er det tandlæger, som diagnosticerer sygdommen. Udover at sidde i mundens slimhinder kan lichen planus findes i vagina modsat lichen sclerosus, hvilket kan gøre sex endnu mere ubehageligt.

Læs Jeg har lichen

Find mere information på Patientforeningen Lichen Sclerosus hjemmeside.