HAR JEG TARM PROBLEMER?

Først af alt skal lægen konsulteres for at høre, om der er en specifik diagnose, som ligger bag dine tarm problemer og dit spørgsmål har jeg tarm problemer.

Derefter skal anatomien på plads. Når du har ondt i maven, er det så bagved nedre del af brystbenet, hvor maven sidder? Tarmene ligger under mavesækken, der hvor folk typisk peger, når de har ondt i maven. Bag navlen er tyndtarm, og i en krans rundt om sidder tyktarmen. Når folk har tarmsmerter, udspringer smerten typisk fra den nedre del af bughulen, til tider endda i bækkenregionen. Sidst men ikke mindst kan man have smerter, kramper, udposninger og sprækker i endetarmen. Smerter lokaliseret omkring endetarmen er desværre meget normale, men bør stadig tilses af en læge.

SYMPTOMER

Følgende symptomer kan opstå i forbindelse med tarmproblemer:

Når tarmen ikke virker normalt

Måske oplever du diarre, forstoppelse, stærke mavesmerter eller kramper. Smerten kan være akut såvel som kronisk. Dårlig mave eller utilpas tarm kan opstå i forbindelse med fx stress, indtag af visse madvarer, behandling eller sygdom. Ubehaget kan bevirke, at du spænder i dine muskler for så at sige at holde på smerten.

Endetarms smerter

Musklerne ved endetarmsåbningen kan være meget spændte enten fordi de kramper til pga endetarmssmerter, det kan være en fissur eller sprække i endetarmen som gør så ondt at musklerne i anus klemmer til eller fordi du har fået en dårlig vane med at holde musklen for fast til.

Kraftig spænding i anus resulterer i dårlig blodgennemstrømning og dermed sartere væv eller problemer med at ophele sprækker i vævet.

Når tarmen bevirker smerter ved sex

Vagina og tarmen ligger meget tæt op af hinanden, hvilket gør, at dyb penetration eller penetration, som rammer bagsiden af vagina mod tarmen udløser smerter. Et puf på en tarm, som er betændt, irriteret eller forstoppet kan fremkalde stor smerte. Tidligere betændelse kan give arvæv hvilket fastlåser vævet og udløser smerte ved sex.

Oplever du musklespædninger i endetarmen kan disse lukke ned for din seksuelle nydelse fordi du ikke magter hvis det begynder at gøre ondt.

Hudgener, herunder kløe, rødme, sår, udslet og følsomhed, især omkring ydre kønsorganer og endetarm, kan også gøre sex smertefuld og generende.

Psykologiske problemer: angst, stress og depression kan påvirke tarmen. Kroppen spilder ikke ressourcer på optagelse og fordøjelse af næring i en krisesituation. Tarmen aflyser arbejdet, hvilket kan have stor indflydelse på fordøjelsessystemet, da næring ikke rigtig optages i den periode. Du mærker måske endda udtalt træthed, som betyder, at du på ingen måde føler dig seksuelt oplagt.

En øget smertefølsomhed kan opstå. Tarm, bækken og underlivsområdet bliver særligt følsomt for tryk og smerte.

Smertefuld menstruation og voldsomme præmenstruelle kramper kan forværres af tarmproblemer.

Nedsat sexlyst er meget almindelig, især blandt kvinder med tarmproblemer. 

FØLELSESMÆSSIGE REAKTIONER

Der er helt normalt at reagere emotionelt ved tarm og endetarms problemer. Tarmsystemet og hjernen er altid online, der testes så at sige, om systemet virker. Når systemet ikke virker, optager det en masse energi og kan føre til træthed, men tarmproblemer kan også fører til andre følelsesmæssige reaktioner:

Vrede: Nogle mennesker bliver meget oprørte, når de bliver diagnosticeret med tarmsygdomme, især ved tanken om at skulle leve med generne. Gør dit bedste for ikke at lade diagnosen tage kontrol over dit liv.

Frustration: Det kræver en masse energi, når et primært organ ikke fungerer ordentligt. Det kan være, at du er bekymret for, hvad din diagnose vil betyde for din fremtid. Det kan være super krævende at være nervøs for, hvordan du skal løse alt det, diagnosen betyder for udbrud, parforholdet, medicinske bivirkninger og personlig hygiejne. Det er muligt at imødekomme det ved at være forberedt på alle mulige udfald.

At trække sig: nogle oplever en stor lettelse ved at få et navn på deres diagnose, en æske at komme symptomerne i. Andre gange holder det folk fra at genoptage deres normale gøremål. Det er vigtigt, at tænke over, i hvilken grad dine problemer må påvirke dit liv, og hvordan du lever det. Det indbefatter også at overveje de værst tænkelige udfald, og hvordan du i så tilfælde ville komme igennem det.

Lede: oplevelsen af at hade din krop, når du får tarmproblemer, er set før. Symptomer kan for masser af mennesker vende op og ned på det normale liv. Find andre i samme situation som dig og tal udfordringerne igennem. Der findes mange gode mestringsmekanismer – du skal lære at finde dem, der virker for dig.

TAL MED DIN LÆGE

Din praktiserende læge er det første skridt til at få en diagnose. Tarmproblemer er noget, du skal tage alvorligt. Før du møder op til din lægeaftale, bør du skrive dine symptomer ned i hovedtræk. Forklar, hvordan de kommer til udtryk og hvad du tror udløser dem. Find inspiration Vulva&Vagina Profil, Besøg lægen

Hvis du er seksuelt aktiv og oplever smerte ved sex, så fortæl det, og ikke mindst hvordan det gør ondt. Det kan handle om noget helt forsekelligt, om du mærker smerten i starten eller i bunden af vagina. Hvis du mærker smerte ved dyb penetration, kan det indikere, at du måske har en irriteret tarm, det kan være en cyste på æggestokken, som generer dig, eller det kan være noget helt tredje. Det er lægens speciale at kunne hjælpe dig her.

En tarm, som lever sit eget liv, kan påvirke muskelspændingen (tonus) i dine bækkenbundsmuskler. Hvis du meget ofte oplever forstoppelse, så har du ofte øget vægt på dine bækkenbundsmuskler, og konsekvensen af det kan være slappe muskler. Modsat, hvis du hele tiden spænder dine muskler, fordi du er nervøs for udslip af luft eller afføring, risikerer du spændte eller ufleksibel muskler. Muskelinfiltrationer i underlivet findes. Tal med din læge om spænding i muskler og hvordan du bruger dem. Se Hjælp dig selv

When Love Hurts har fokus på, hvordan kvinder oplever seksuel smerte i forbindelse med  sygdomme,  ikke til selve sygdommene eller deres diagnosticering.

Læs mere på Jeg har en tarm sygdom

Læs mere på Colitis-Crohn Foreningen


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.