Sexliv på pause

Sexlivet kan være sat på pause på grund af en operation i underlivet. Det kan opleves op ad bakke eller utrygt at starte op igen. Det kan der være mange årsager til. Læs i det følgende hvad din historik betyder, hvad du kan tale med hospitalspersonalet om og hvordan du kan forstå hvad der sker og hvad du kan gøre for at komme videre. 

Dengang før det hele startede

Det har stor betydning for vores sexliv hvilken betydning vi tillægger sexlivet. Søger vi tilbage til noget, som var fantastisk eller har sexlivet aldrig rigtig levet op til vores forventninger. Hvilken værdi tilskriver jeg som individ mit sexliv. Det er en vigtig refleksion at gøre sig.

Inden sexliv sættes på pause

Typisk sker der en forandring i livet. Det kan være symptomer, som begynder at melde sig, en dårlig sexuel oplevelse, en angstprovokerende diagnose, gynækologiske behandlinger noget som gør at sexlivet bliver sat på pause. Hvis sexlivet bliver sat på pause på grund af en behandling, er det vigtigt at lave sig en handleplan. Det kan lyde banalt, men det handler om at forholde sig til realiteterne. En reflektion over hvad man som individ gerne vil. En samtale med en given behandler (læge, sygeplejeske…) Det handler om at få dem til at forklare de fysiske forandringer, som kan ske, og hvad der evt. kan gøres for at modvirke følgevirkningerne af behandlingen og få svar på spørgsmål, også de som er helt banale eller som man bare er i tvivl om.

NÅR SEXLIVET SKAL STARTES OP IGEN

Din sexuelle pause har måske varet 6-8 uger, det kan også være at den i realiteten har været meget længere fordi den startede med det første symptom eller med første diagnose. I den mellemliggende periode kan der være set kropslige forandringer som du skal være opmærksom på.

Lav et krops gennemsyn

Muskel status

Er dine muskler i bækkenbunden blevet slapper, stramme eller bare ikke til at kalde på?

Musklerne er i bækkenbunden er nogle sarte sjæle og møder de for meget modstand i deres tilværelse, kan de blive meget uregerlige. Det kaldes med andre ord vaginisme. Altså at musklerne i bækkenbunden lukker af uden at man selv har besluttet det. For nogen opleves det ved at manden ved penetration støder mod en mur i skeden. Gå forsigtigt til værks første gang I har sex eller prøv at have sex med dig selv før du har sex med andre. 

Psoas musklen eller mørbraden er vores chock muskel. Den kan hugge i, når vi bliver bang og så at sige sætte sig fast i en spænding. Har du været i fuld narkose, mener vi ikke, at det er utænkeligt, at psoas musklen kan være blevet stram. Musklen løfter dit ben, den stabiliserer din nederste rygsøjle, den forgrener sig ind i din bækkenbund. Tjek hos en fysioterapeut eller tjek nettet for øvelser om din psoas er blevet stram. Læs mere Plej dine muskler, Vagnisme

Vævs status

Et væv, som er ikke er i bevægelse, kan godt blive mere stift og danne tråde, som binder sig fast til andre dele af kroppen. Et arvæv kan føles sensitivt eller følelsesløst. Det omkring liggende væv kan blive hævet og hårdt. Er vævet placeret i skeden, kan det være svært at følge dens udvikling og måske mærkes det først ved første penetration. Læs mere Plej dit arvæv inden du har sex første gang. Hvis du er nervøs for at arvæv har givet dig problemer, så hav sex med dig selv, og mærk efter om du oplever gener omkring arvævet.

Slimhinde status

Slimhinder og lubrikation er alt afgørende for et godt sexliv. Virker de ikke må der pleje til enten i form af daglig pleje eller glidecremer. Slimhinder kan også sidde fast og ikke bevæge sig glidende, dette kan bevirke seksuelle gener. Læs Tørhed i Skeden.

Nerve status

Nerver skal nurses. De hensygner hvis de ikke bruges. De kan blive oversensitive såvel som sløve. Er kontakten til musklerne nedsat handler det om, at komme igang med at arbejde med musklerne. Det kan være, at der skal en fysioterapeut ind over for at hjælpe træningen på vej, et hjælpemiddel fx med vibration eller el-stimulering alt efter karakteren at problemet. Er nerverne hypersensitive kan en kombination af de-sensibilisering af nerver, afslapning af muskler og blodgennemstrømning måske hjælpe. Når nervernes følsomhed er ændret, kan ens seksuelle hukommelse blive udfordret, fordi det ikke føles som det plejer. Så er det man kan vælge at tænke, at det er, som at finde en ny elsker, hvor de gode erfaringer skal opbygges på ny. 

Hormon status

Har en given operation eller behandling haft påvirkning på kroppens hormonspejl kan det give udslag i forhold til muskler, væv og slimhinde. Men det kan også have betydning for hvordan lyst og nydelse opleves. At seksualiteten ændrer sig skal accepteres. Man må tro på at der ligger noget bedre foran. 

Sinds StaTUS

Seksuliatet kræver overskud. Det er vigtigt at lave et realitets tjek. Er jeg mega træt og udmattet efter behandlinger. Har jeg fået en depression foranlediget af et behandlingsforløb? Er jeg angst for sygdom? Er jeg angst for smerte? Ingen af disse reaktioner er unormale, men de skal handles på. Der må man have en samtale med sig selv om hvad er vigtigst at bearbejde først.

FØLER JEG MIG KVINDELIG OG ATTRAKTIV

Nogle kvinder oplever at en behandling eller de konsekvenser, som behandlingen medfører, ændrer hvordan de oplever deres krop. Der kan være stor sammenhæng mellem at føle sig seksuel og have lyst til at agerer seksuelt. En stor sex dræber kan være, at man ikke har det godt med sin krop, sin kvindelighed. 

DEN INDRE SAMTALE

Det er vigtigt at have en indre samtale med sig selv om sex.

Vil du have et sexliv? Det kan være at du pga af pausen slet ikke orker at få kroppen kørt i stilling. Du vil ikke være den eneste. Du skal blot tage beslutningen på det rette grundlag. 

Spørge sig selv hvilke fysiske udfordringer er eksisterer, og hvad kan du stille op med dem. Læs Hjælp dig selv Læs Når sex gør ondt

Hvordan kan du gøre kroppen klar til at have sex igen. Det kan være du skal have gjort op med nogle dårlige oplevelser. Læs Frossen Læs Sæt dine grænser

Har du brug for at revurderer hvad sex skal give? Læs Hvorfor vi har Sex. Læs Find dig selv

Det spørgsmål fører til hvad er dine forventningen til sex. Læs Når smerten forsvinder

Hvad skal sex give dig som individ. Nydelse, ro i kroppen, mærke dig selv og din krop. Læs Vejen til Nydelse. Læs Tag din seksuelle temperatur 

I det tilfælde at du er i et forhold; Hvad skal det give jer som et par. Læs I et forhold.