FORSTÅ SMERTER VED SAMLEJE

For at forstå smerter ved samleje beskrives kort lidt grundlæggende om det sprog, som forklarer smerterne:

Nociceptiv smerte opstår, når en nerve opfanger et signal og sender besked til nervesystemet om en skade i kroppen. Signalet kan indeholde information om en flænge i hud eller væv, blister, tørhed, infektion, inflammation eller skade på organer. Fælles for smerten er, at den ofte responderer godt på smertestillende medicin. Smerten føles ofte dump, nagende, gnavende, dunkende og øm.

Neuropatisk smerte opstår, når selve nerverne skades eller opfører sig unormalt. De kan være i klemme eller dysfunktionelle, det kan være grundet tidligere skade på væv fx arvævs smerter. Smerten opleves typisk som brændende, sviende, stikkende, skærende, isnende, jagende og tilbagevendende. Det er ikke altid at smerterne aftager ved brug af smertestillende medicin. 

Akut smerte opstår pludselig, fx når væv bliver beskadiget, eller hvis du får krampe i musklerne. Generelt kan man sige, at akut smerte opfattes som resultatet af en udefrakommende skade på væv, såsom når vi får et sår eller en infektion. Smerten er en slags “pas på dig selv besked”, og en “det er tid til at du skal hele besked”. Smerten vil typisk stoppe, når kroppen er helet. 

Kronisk smerte stopper ikke og vil typisk vare i mere end 6 måneder. Denne smerte skaber ofte alvorlige problemer for dem, der oplever den, fordi den kræver håndtering, energi og søvn. Kronisk smerte vil ofte få mennesker til at ændre deres livsstil for at imødekomme de begrænsninger, der påføres dem. 

Hvorfor smerter ved samleje?

Smerte er en mekanisme, der er skabt til at beskytte os mod fare. Hvis du lægger din hånd på en varm kogeplade, vil smerteoplevelsen få dig til at trække hånden til dig. Din smerterespons skal få dig til straks at handle og fjerne dig fra smertekilden. 

For at forstå smerter ved samleje skal du vide at kroppen udløser smerte, når der er fare på færre. Det gør den for at beskytte dig. Det kan være at du har tynde slimhinder, som ikke kan beskyttet skedens væv og derfor kalder vagt i gevær. Myoser som udløser smerte, når de trykkes på, bækkenbunden som trækker sig sammen for at afhverve smerte.

Hos Props & Pearls er vi store fans af denne Ted talk. Den er på engelsk, men selvom man ikke er super til engelsk er hovedpointen forhåbenligt til at forstå. Ted talken handler om vores frontallapper i hjernen, det er dem som vurderer om noget er farligt eller ikke farligt og de handler udefra tidligere oplevelser eller forståelser. Oplever de noget som farligt, så får de kroppen til at reagere udefra det.

Du skal logge ind for at se resten af indholdet.Venligst . Ikke medlem? Meld dig ind

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.