NÅR DU SPRÆKKER VED SEX OG BRÆNDER VED BERØRING

jeg sprækker ved sex – altid det samme sted og det gør ondt i timer dage efter

Vulva fra klitoris til endetarm 

Sex med penetration kan være hårdt for vulva området og mange oplever, at de sprækker ved sex eller at det brænder og svier. Det kan være, at skaden sker det samme sted ned mod endetarmen, i siderne, op mod klitoris og urinrøret.

Der kan være mange årsager til at du sprækker ved sex eller det brænder og over, og som altid bør en læge undesøge om du har en underliggende sygdom. Forklaringen kan også være at du er tør ved indgangen til skeden, har gammelt arvæv, at du spænder meget i din bækkenbund.

VULVA TØRHED OG FORSNÆVRING

Beskyt sart hud til dagligt og når I har samleje. Hud mod hud kan være langt hårdere end du tror.  Brug silikonebaseret glidecreme for at mindske friktionen. For nogle kan det være rart at bløde huden op med varme inden sex, det kan være en stofpose med lunede frø, en varmepude, det kan vha en vibrator eller en dilator hvis du har sådan en i forvejen. Lad penetration være stille, hvis din hud er sart ved indgangen til vagina. Gør din hud ondt efter sex, kan du lægge en kold klud på området til at lindre generne. Og er din hud sart, kan det være en god idé at bytte toiletpapir ud med blødt vand eller købe svanemærkede wipes. 

Til den daglige pleje af vævet, tror vi først af alt på god blodgennestrømning. Du bruger lidt tid på at massere den creme du bruger ind i vævet. Det kan være med fingrene eller en vævsvibrator hvis dit væv er meget sart.

I Danmark vil du ofte blive tilbudt hormonindholdige produkter til at booste dit væv, hvis du har tørhed ved skeden. Hvis du ikke kan tåle eller ikke ønsker at bruge hormoner, kan du benytte cremer eller olier til at holde huden sund. Hos Props & Pearls oplever vi at 2 cremer vækker begejstring.  Vulva Lip Balm ( lavet af Props & Pearls) som indeholder sheasmør og hampefrøolie. Indholdet af vitaminer og omegafedt syre plejer og styrker dit væv. Dr. Warming basiscreme som findes i forskellige udgaver. Se udvalg på cremer. Undgå cremer med vand for ikke at udtørre din hud. Tal med din læge om en løsning, som er god for dig.

Stræk dit vulva væv

Vævet ved vulva kan være svært at udspænde og strække. Har du på fornemmelsen at det vil være godt for dig at udspænde dit væv, så kan du kan vælge at sidde på en lille bold. Når du sidder på bolden, så forsøg at udføre dine Giv Slip åndedræt, måske går der lidt tid førend du kan klare denne del. Du kan også bruge en mellemstor vibrator som du fører ned mod mellemkødet og strækker vævet indefra og ud, som hvis du presser tungen mod kinden.

Oplever du en forsnævring af skedens indgang, kan du bruge en dilator til gradvist at udvide skedens væv. Oplever du, at der gror et sejl ned over klitoris, kan du også her benytte en dilator eller vibrator til at skubbe sejlet tilbage. Læs her Arvæv

DESENSIBILISERING NÅR NERVERNE BRÆNDER

I hudens yderste lag er der placeret nerveender og de kan frembringe brændende, skærende, sviende fornemmelser. 

Skyldes dine gener ikke tørhed eller manglende fugt, kan en måde at overkomme nervernes følsomhed på være at desensibilisere nerverne. Dette vil ofte være relevant for de kvinder, der lider af vulvodyni.

Desensibiliserning vil sige, at du gradvist vænner dine nerver til tryk, og at de dermed forstår, at berøring ikke er fatal. Der findes ikke nogen standardiseret plan for behandling. Følgende er et forslag til  en god måde at arbejde med hudens følsomhed på.

Du desensibiliserer ved daglig selvbehandling. Du kan vælge at bruge et håndholdt spejl for at se, at huden ikke reagerer, selv om det godt kan føles sådan. Det er en god ide at gå til en gyn-obs-fysioterapeut for at lære, hvordan du gør i dit tilfælde. Husk at spørge om de har erfaring med desensibilisering.

Start med dybe åndedrætsøvelser. Efterfølgende udfør nogle bækkenbundsøvelser; spænd, afspænd. Afspænding er særlig vigtig, da man ofte er mere spændt, end godt er. Tænk på det, som at du skal indhente frisk blod til et trængende område. Du kan øge virkningen ved at lave nogle udstrækningsøvelser. Læs Muskler.

Når du har varmet op, masserer du dit vulvaområde indefra og udefra, brug glidecreme, basiscreme eller andet som er blødt, mildt og som mindsker friktion. Brug fingre eller vibrator

  • Forestil dig at skedens indgang er som et ur. Kl 12 er klitoris og kl 6 er endetarmen. Stryg over bækkenbunden, som kan nås fra kl 4 til 8 lige indenfor i skeden, ikke uden på skeden. Læg et let tryk i kortere periode. Du starter helt forsigtigt og bygger op i antal strøg over vævet og graden af tryk ned i vævet. Benyt det dybe åndedræt med giv slip-udånding, så du undgår at spænde i bækkenbundsmuskler, kæber m.v.
  • Prøv evt. at vinkle trykket til alle sider for at øge fleksibiliteten. Nogle foreslår at massere ekstra godt omkring Bartholi kirtlerne, som sidder omkring kl 5 og kl 7 altså på hver side af endetarmen. Du kniber op, på afspænding trykker du ind omkring kl 5, holder trykket i 10-20 sekunder mærker at smerten fortoner sig. Giver slip og masserer let over vævet inden du gentager øvelsen. Husk at øvelserne skal foretages på begge sider både kl 5 og kl 7. Anvende dybe giv slip-åndedræt. Du skal gå til grænsen, hvor du ikke har smerter efterfølgende.

Kombiner massage med brug af dilator, bliv tryg ved indførelse i vagina, væn vævet ved indgang til vagina til, at kontakt er ok. Du bruger de forskellige dilatorerer til gradvist at udvide omkredsen af hvad der er tåleligt. 

VAGINA

NEDSÆT FRIKTIONEN

Oplever du, at du sprækker ved sex i skeden, kan en silikonebaseret glidecreme hjælpe dig. Afprøv cremen på tynd hud inden du anvender den sexuelt. Det kan være du ikke kan tåle en af ingredienserne og heller mærke dette på håndledet end i vagina. 

Silikone udtørrer ikke som vandbaseret glidecreme, men beskytter med at du sprækker ved sex. Det kan heller ikke absorberes af kroppen. Glidecremen vil udstødes sammen med dit almindelige udflåd. Den påføres på penis eller andet, du bruger til penetration for at sikre, at cremen fordeles jævnt i vagina.

Køb Lubrasilk silikone glidecreme i e-shop

Er silikone glidecremen ikke tilstrækkelig, kan det være, at du skal forsøge at arbejde med vibrator eller dilator. Du er altid velkommen til at kontakte os for hjælp. Du kan også læse mere om vaginal tørhed her på sitet eller arvæv kan give smerter ved sex.

Øget blodcirkulation kan stimulere slimhinder. Dette kan opnås gennem vibration, selvstimulering og knibeøvelser.

Props & Pearls anbefaler vaginal vibrator  & Knibnu.dk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.