Sprækker ved sex

NÅR DU SPRÆKKER VED SEX ELLER BRÆNDER VED BERØRING

jeg sprækker ved sex – altid det samme sted og det gør ondt i timer dage efter

Vulva fra klitoris til endetarm 

Sex med penetration kan være hårdt for vulva området (fra klitoris til endetarm) og mange oplever, at de sprækker ved sex eller at det brænder og svier. Det kan være, at skaden sker det samme sted ned mod endetarmen, i siderne, op mod klitoris og urinrøret.

Der kan være mange årsager til at du sprækker ved sex og som altid bør en læge undesøge om du har en underliggende sygdom. Forklaringen kan være, at du er tør ved indgangen til skeden at manglende elasticitet gør at du sprækker ved sex, har gammelt arvæv som sprækker ved sex, at du spænder meget i din bækkenbund og det ufleksible væv gør at du spækker ved sex.

Når det brænder ved sex, så kan det skyldes at nerverne er sensible, at man har vulvodyni, eller at musklerne er så spændte at de står helt stramme.

VULVA TØRHED OG FORSNÆVRING

Beskyt sart hud til dagligt og når I har samleje. Hud mod hud kan være langt hårdere end du tror.  Brug silikonebaseret glidecreme for at mindske friktionen. For nogle kan det være rart at bløde huden op med varme inden sex, det kan være en stofpose med lunede frø, en varmepude, det kan vha en vibrator eller en dilator hvis du har sådan en i forvejen.

Lad penetration være stille, hvis din hud er sart ved indgangen til vagina. Gør din hud ondt efter sex, kan du lægge en kold klud på området til at lindre generne. Og er din hud sart, kan det være en god idé at bytte toiletpapir ud med blødt vand eller købe svanemærkede wipes. 

Til den daglige pleje af vævet, tror vi først af alt på god blodgennestrømning. Du bruger tid på at massere den creme du bruger ind i vævet. Det kan være med fingrene, den milde nea eller en lip-vibrator. Det kan være små tricks som gør at du ikke sprækker ved sex.

I Danmark vil du ofte blive tilbudt hormonindholdige produkter til at booste dit væv, hvis du har tørhed ved skeden.

Hvis du ikke kan tåle eller ikke ønsker at bruge hormoner, kan du benytte cremer eller olier til at holde huden sund.

Hos Props & Pearls oplever vi at forskellige cremer vækker begejstring.

 •  Vulva Lip Balm ( lavet af Props & Pearls) som indeholder sheasmør og hampefrøolie. Indholdet af vitaminer og omegafedt syre plejer og styrker dit væv.
 • Vulva Lipoil, som nærer og bestykker vævet
 • En barriere oile som Dr. Warming basiscreme som findes i forskellige udgaver.

Se udvalg på cremer i shop. Undgå cremer med vand for ikke at udtørre din hud. Tal med din læge om en løsning, som er god for dig.

Stræk dit vulva væv for at undgå at du sprækker ved sex

Vævet ved vulva kan være svært at udspænde og strække. Har du på fornemmelsen at det vil være godt for dig at udspænde dit væv, så kan du vælge at strække vævet fra inderside, du starter med at stryge det og går mere dybt til det du kan anvende en finger, en tynd vibrator, en dilator, en mellemstor vibrator, Pelvic Wand, som du fører ned mod mellemkødet og strækker vævet indefra og ud, som hvis du presser tungen mod kinden.

Oplever du en forsnævring af skedens indgang, kan du bruge en dilator til gradvist at udvide skedens væv. Oplever du, at der gror et sejl ned over klitoris, kan du også her benytte en dilator eller vibrator til at skubbe sejlet tilbage. Lip-Vibrator kan anvendes med Lip-massage guide.

DESENSIBILISERING NÅR NERVERNE BRÆNDER

I hudens yderste lag er der placeret nerveender og de kan frembringe brændende, skærende, sviende fornemmelser. 

Skyldes dine gener ikke tørhed eller manglende fugt, kan en måde at overkomme nervernes følsomhed på være at desensibilisere nerverne. Dette vil ofte være relevant for de kvinder, der lider af vulvodyni.

Desensibiliserning vil sige, at du gradvist vænner dine nerver til tryk, og at de dermed forstår, at berøring ikke er fatal. Der findes ikke nogen standardiseret plan for behandling. Følgende er et forslag til  en god måde at arbejde med hudens følsomhed på.

Du desensibiliserer vævet ved daglig selvbehandling. Det er også en mulighed at gå til en gyn-obs-fysioterapeut for at lære, hvordan du gør i dit tilfælde. Husk at spørge om de har erfaring med desensibilisering.

Følgende er hvad Props & Pearls har erfaret at andre kvinder gør:

Eventuel opvarmning. Vælg metode, som ikke gør ondt på dig. Hvis de alle gør ondt så drop opvarmning.

 • Dybe åndedrætsøvelser. Få inspiration i Afspænd med Åndedræt.
 • Såfremt du ikke får smerter, så udfør nogle bækkenbundsøvelser; spænd, afspænd. Afspænding er særlig vigtig, da man ofte er mere spændt, end godt er. Tænk på det, som at du skal indhente frisk blod til et trængende område.
 • Afprøv at lave nogle udstrækningsøvelser inden du går i gang. Læs Muskler for inspiration til øvelser.
 • Anvend vibrationer. Læg vibrationer oven på dit kønsben, på ydersiden af dine kønslæber, såfremt det ikke gør ondt. Hvis det gør ondt skal du ikke gøre det

Når du har varmet op, skal du stryge dit vulvaområde indefra, brug glidecreme, basiscreme eller andet som er blødt, mildt og som mindsker friktion. Brug Pelvic Wand, finger, dilator eller vibrator. Det vil gøre ondt. I følge Hvidovre hospital skal øvelsen foretages 5-6 gange om dagen. Props & Pearls oplever at kvinder er kommet i mål med færre gange. Det er til gengæld vigtigt at holde fast. Det nytter ikke, at gøre det få gange om ugen. Du skal i starten gøre det hver dag og gerne som minimum 2 gange om dagen i et minuts tid. Du kan foretage øvelserne liggende eller stående med et ben oppe og hold fast i bordkant. Skift evt ben undervejs.

 • Forestil dig at skedens indgang er som et ur. Kl 12 er klitoris og kl 6 er endetarmen. Stryg vævet frem og tilbage. Start kl 2 fortsæt til kl 10 og tilbage igen. Området er fra skedens åbning og 1-2 cm inde i skeden.. Frem og tilbage i et minuts tid.
 • Påfør en fed creme, en glidecreme, en olie. Det kan være Dr. Warming, Vulva-Lip Oil, en vandbaseret eller silikone baseret glidecreme alt efter hvilket hjælpemiddel du bruger .
 • Start med en lettere berøring, øg gradvist graden af tryk ind i vævet. Benyt det dybe åndedræt med giv slip-udånding, så du undgår at spænde i bækkenbundsmuskler, kæber m.v. fordi det gør ondt. Det kan være at du skal afprøve at gøre det stående med et ben på toilettet, mens du holder i bordkanten.
 • Særlig dybdegående massage af knudepunkter. Nogle beskriver de har særligt ondt ude i siderne af skedens indgang – cirka omkring kl 4-5 og kl 7-8. Forsøg følgende. Lig på ryggen, fødder i underlag. Lokaliser hvor det gør ondt. Det er typisk lidt ude i siderne. Knib, på afspænding tryk let ind på punktet, holder trykket i 1-2 minutter. Prøv inden du holder trykket at flytte på knæ og mærk om smerten letter. Hold så presset ind på området. Anvende dybe giv slip-åndedræt.
 • Afsluttende kan du såfremt din knæ, hofter og underliv kan holde til det sæt dig dig på hug eller læg dig i bedestilling og udstræk bækkenbunden.

VAGINA

NEDSÆT FRIKTIONEN

Oplever du, at du sprækker ved sex i skeden, kan en silikonebaseret glidecreme hjælpe dig. Afprøv cremen på tynd hud inden du anvender den seksuelt. Det kan være, at du ikke kan tåle en af ingredienserne og heller mærke dette på håndledet end i vagina. 

Silikone udtørrer ikke, som vandbaseret glidecreme, men beskytter mod at du sprækker ved sex. Det kan heller ikke absorberes af kroppen. Glidecremen vil udstødes sammen med dit almindelige udflåd. Den påføres på penis eller andet, du bruger til penetration for at sikre, at cremen fordeles jævnt i vagina.

Køb Lubrasilk silikone glidecreme i e-shop

Er silikone glidecremen ikke tilstrækkelig, kan det være, at du skal forsøge at arbejde med vibrator eller dilator inden penetration. Du er altid velkommen til at kontakte os for hjælp. Du kan også læse mere om vaginal tørhed her på sitet eller arvæv kan give smerter ved sex.

Øget blodcirkulation kan stimulere slimhinder. Dette kan opnås gennem vibration, selvstimulering og knibeøvelser.

Props & Pearls anbefaler Knibnu.dk