kronisk smerte

ARBEJD MED KRONISK SMERTE

For at få succes med behandling af kroniske smerter, er der ofte behov for mere end én tilgang. Hvad der fungerer, og hvordan det sammensættes, er helt individuelt. Der er desværre ingen nemme løsninger, og nogle vil komme frem til, at de bliver nødt til at lære og leve med smerterne.

Herunder ses en række faktorer, der kan bidrage til at håndtere kroniske smerter. De er sat op i tilfældig rækkefølge, og der er sandsynligvis mange flere tilgange. 

OPFATTELSE AF SMERTE

TAL SMERTEN NED

Hvordan opfatter du smerte? Nogle patienter med kroniske smerter kan have glæde af at lære at tale smerternes betydning ned. Dvs., at de lærer at håndtere eller nedtone smerteimpulserne. 

Kontroller din smerte – lad den ikke kontrollere dig

Det er lettere sagt end gjort. Forsøg at lægge dit fokus på andet end smerten. Når den rammer dig, så prøv at komme videre med dine andre gøremål. Smerten kan gå i ring og forstærke sig selv.

BRUG ÅNDEDRÆT TIL SMERTE KONTROL

Du lærer at koncentrere dig om at trække vejret, og du lærer ved hjælp af vejrtrækning at give slip på de muskelspændinger, smerten eventuelt medfører.

Læs: Åndedræt

BRUG MINDFULNESS TIL SMERTER

Analyser smerten – lær at se på den med andre øjne. Du træffer en bevidst beslutning om ikke at anerkende smerten som en knytnæve, der sender dig til tælling. Du bruger din nysgerrighed til at undersøge, hvad der holder dig vågen om natten.

Kan du bruge en mindful tilgang, kan du måske lære at navigere i din smerte.

SÆT HÅND PÅ SMERTERNE

Vend nerverne til at berøring er okay. Nogle gange har nerverne så at sige slået klik og tror at al berøring er farefuld. Læs mere her.

HOLD ØJE MED SMERTEN

Væn dig til indimellem at lægge mærke til, hvordan og hvor det gør ondt. Bemærk, om der er steder, der gøre mere ondt end andre. Kronisk smerte kan blive formålsløs. Dvs. at den fejlinformerer dig. Smerteområdet bliver større, og signalerne kommer ikke længere kun fra smertens rod.

You need to be logged in to view the rest of the content. Venligst . Ikke medlem? Meld dig ind