Hvordan kan jeg blive gravid

Hvordan kan jeg blive gravid når sex gør ondt

Først af alt: Jo bedre, du kender dig selv, jo mere sandsynligt er det for dig at blive gravid trods smerter ved sex. Når samleje ikke er muligt, er der andre muligheder. Find svar på de første skridt til: Hvordan kan jeg blive gravid.

KORTLÆG DIN CYKLUS

Hvis du har regelmæssig menstruation, vil du vide, hvornår din cyklus starter og slutter. Omkring halvvejs i din cyklus får du ægløsning.

Ægløsning er det tidspunkt, hvor dine æggestokke frigiver æg, og du er mest modtagelig for at blive gravid.

  • Noter første dag i din menstruation som dag 1
  • Tæl dage til din næste gang, din menstruation starter, som så bliver en ny dag 1
  • Følg din cyklus over nogle måneder, da den kan variere
  • Typisk har kvinder ægløsning 12 dage efter menstruationsstart (dag 1). Dette vil variere afhængig af længden på cyklus
  • Gennemsnitligt vil du i 6 dage have forøget chance for at blive gravid

TAG DIN TEMPERATUR

12-24 timer efter ægløsninger stiger din basale kropstemperatur med 0,2 – 0,5  grader. Denne information kan give dig en ide om, hvornår i din cyklus du er mest modtagelig for at blive gravid. Tag din temperatur hver morgen på samme tidspunkt, når du stadig ligger i din seng efter en normal og rolig nat. Indtag af alkohol, stress og andre faktorer kan influere på dine temperaturudsving.

Du får brug for et basal kropstermometer, et normalt febertermometer er ikke tilstrækkeligt præcist. 

MONITORER FERTILITET

Brug en ægløsningstest. 

Ligesom ved en graviditetstest er det en stik, som du tisser på om morgenen. Den vil måle dit niveau af luteiniserende hormoner (LH er hormonet, som gør æg klar til at blive frigjort fra æggestokkene). Hormonniveauet stiger 24-36 timer før ægløsning. Denne indsigt kan give dig et bedre billede af, hvornår du har ægløsning, og hvornår du er mest modtagelig for at blive gravid. 

KEND DIT UDFLÅD

Lige efter menstruation vil dit sekret fra livmoder og vagina ændre sig. I begyndelsen vil det forekomme klistret og klart, måske endda lidt tørt. Så bliver det pludseligt mere smattet og elastisk – lidt som en rå æggehvide. Dette giver dig signal om, at din ægløsning er ved at ske.

Efter i en tid at have holdt øje med dine forskellige parametre, vil du vide meget mere om, hvornår timingen er god og graviditet mest sandsynlig. 

Selvinseminering

Hvis penetration ikker er muligt pga. smerter kan du undersøge mulighederne for selvinseminering. Vend dig selv til at røre ved dig selv. Nogle oplever, at det er nemmere selv at administrere sæden, end at lade andre gøre det. Lidt ligesom det kan være nemmere selv at tage en splint ud end at lade andre gøre det. Dermed ikke sagt at det er nemt.

Hvis du kan indføre et pessar/divacup, kan du lægge sæden på den side, som vender op i mod livmoderhalsen og lade den sidde fx i 6 timer. Måske vil det tilføre lidt ekstra, hvis du efterfølgende prøver at stimulere dig selv til orgasme – det vil måske åbne din krop op og stimulere en muskelsammentrækning, som kan hjælpe til, at æg og sæd mødes. Brug gerne frisk sæd. 

Du kan også bruge et indføringshylster – vær sikker på at du ikke puster luft ind i vagina. Find et indføringshylster, som ikke er sæddræbende. 

Vi foreslår, at du googler for at finde den rigtige, fagligt forsvarlige insemineringsmetode for dig. Vær kritisk. Brug din læge som sparringspartner til at finde den bedste fremgangsmetode.

Kontakt evt. en fertilitetsklinik og få professionel hjælp til at blive gravid. 

Læs Angst for at føde