Tarme smerter

TARMENS PÅVIRKNING AF SEXLIVET

Hvis det er dine tarme, der volder problemer, er der forskelligt, du kan gøre. Her kan du læse om mulige årsager og hvilke øvelser, der kan være gavnlige for dig.  

For at kunne vælge en vej, der passer til dig, må du først til lægen og få stillet en diagnose. En del af en udredning kan være, at du skal igennem en tarmundersøgelse. Her kommer du til at ligge på siden, og det vil ikke føles nær så akavet, som du måske frygter. 

TARMENS LIV OG FUNKTION

Tarmsystemet er først af alt afhængigt af væske, ikke for store måltider og regelmæssig afføring.

Vores tarm stimuleres af hvad vi spiser, hvordan vi har det og tarmens tilstand (evt. infektion eller irritation).

Det tager ca. 24 timer for mad at komme igennem dit system. Undervejs nedbrydes og optages næringsstoffer ved hjælp af et kompliceret system af bakterier. I tyndtarmen sker den primære optagelse af næring. Den er super effektiv. Når maven rumler, er det ikke et tegn på sult, men derimod at tyndtarmen er i gang med at rengøre sig selv.

Tyktarmen arbejder en del langsommere og optager det øvrige.

Tarmen udfører rytmiske bevægelser for at flytte indholdet og føre det videre til endetarmen. Når den registrerer, at den er fyldt, sendes der signal til hjernen om, at det er tid til at tømme ud. Det er i nogen grad muligt at undertrykke disse beskeder ved at knibe med bækkenbunden. Hvis du undertrykker tarmens naturlige rytme, kan din funktion blive nedsat. Det kan give komplikationer og måske forårsage manglende tømning.

Vær påpasselig med at bruge bækkenbundsmusklerne til at tilbageholde afføring. Holder du hele tiden igen og strammer musklerne, risikerer du at få statiske muskelspændinger – ligesom du måske kender det fra skuldre og nakke. Yderligere, hvis du holder afføring tilbage, kan  den blive mere hård og knudret og du får måske sværere ved at komme af med den. Læs Når bækkenbundsmuskler generer sexlivet.

HVAD ER FORSTOPPELSE

Forstoppelse defineres som hård eller uregelmæssig afføring. Problemet kan være omfattende og meget ubehageligt. Forstoppelse kan være skjult i løs afføring. Det vil sige, at der sidder yderligere afføring og klumper oppe i tarmen. Det kendetegnes typisk ved oppustethed og ildelugtende prutter. 

Mest almindelige forklaringer på forstoppelse:

 • uregelmæssige afføringsmønstre: Måske har du spist anderledes, ikke gjort som du plejer i forhold til at gå på toilettet eller har oplevet smerte og holdt igen med motion
 • dårlig kostsammensætning: optimalt skal du indtage 20-30 gram vandopløselige fibre, det kan være fiberrige grøntsager, havregryn, bælgfrugter. Din kost skal nære dine tarmbakterier, for at de virker optimalt. Forkert kost, fx slik, kan påvirke tarmbakteriefloraen negativt
 • måske er du sårbar overfor visse fødevarer
 • det er muligt, du indtager for lidt vand. Tarmen skal skylles igennem, og væske sikrer, at fibrene ikke klumper sammen
 • for meget vand kan til gengæld skabe en løs afføring
 • ændringer i tarmbakterieflora. Det kan fx være efter en kur med antibiotika. Tal med din læge om, hvordan du genopbygger den gode flora
 • Tarmen kan have udposninger, som gør, at afføring ophobes
 • medicin og kosttilskud kan forårsage forstoppelse
 • nerver kan påvirke tarmens funktion. Hvis tarmens nerver registrerer, at der er uro, kan den stoppe hele fordøjelsessystemet

Tal med din læge om kostsammensætning, tilskud og motion. 

TIPS TIL TUREN PÅ TOILETTET

Der er et lille knæk på den sidste del af endetarmen, fordi halebenet buer ind under sædet. Det er derfor meget vigtigt, at du sætter dig midt på toilettet, og at du læner dig frem og løfter let op bagtil, så tarmen kommer fri af halebenets bøjning. Fødderne skal være plantet godt på gulvet, gerne på en lille skammel, så knæene er løftet lidt. Forestil dig at efterligne den naturlige besørgestilling, som når du sidder på hug i naturen. Slap af i bækkenbund og mave – og vent. Hvis der ikke sker noget, så flyt dig lidt frem og tilbage. 

I LOVE YOU – ILU-MASSAGE AF TARMEN

Tarme I LOVE YOU

Tal med din læge om massage af tyktarmen. Det kan være, at du ikke kan tåle det.

Massagen udføres med et sted mellem let og hårdt pres. Det må ikke gøre ondt, men på den anden side er det heller ikke bare huden, som skal bevæges.

Lig på ryggen, bøj benene. Se for dig, hvordan tyktarmen ligger fra højre hoftekant, op til højre ribbenskant over til venstre ribbenskant og ned til venstre hoftekant, hvor den bøjer ind og kommer ned i forlængelse af halebenet. 

I – step 1 Start ved din venstre hoftekant og arbejd dig op mod venstre ribbenskant. Du bruger fingre, håndrod eller knyttet hånd til at presse mod maven. Forestil dig, at du skubber afføring ned mod endetarmen, mens du trækker hånden baglæns, så du hele tiden gør plads til det, du skubber ned. Du skriver bogstavet I – som set oppefra (som ser du ned af dig selv).

L – step 2 Du laver bogstavet I og fortsætter bevægelsen over maven mod din højre ribbenskant, som skulle du skubbe afføring mod venstre. Hvis du ser det oppefra, kan du se, at du nu har skrevet bogstaget L (venstre hoftekant – venstre ribbenskant – højre ribbenskant)

U – step 3 Udfør bogstavet U ved at fortsætte bevægelsen ned mod højre hoftekant. Husk du laver den skubbende bevægelse bagud, du gør plads til det næste som kommer. Kikker du ned, har du nu skrevet bogstavet U (venstre hoftekant – venstre ribbenskant – højre ribbenskant – højre hoftekant).

Afslut med små og blidere cirkulære bevægelser rundt om navlen i urets retning.  

Husk at tale med din læge om hvordan du udfører mavemassage-metoden. 

DERFOR OPSTÅR DIARRE

Diarre forekommer typisk, når tarmen ikke kan optage næring. Det kan skyldes, at tarmen virkelig gerne vil af med noget, som er dårligt for dig, eller fordi kroppen simpelhent ikke har ressourcer til at optage. Det kan også være, at der er opstået en irritation eller inflammation i tarmen, som gør den skrøbelig.

Manglende ressourcer kan skyldes tarmen, eller at andre kropsdele, fx hjernen, kræver ekstra ressourcer. Når kroppen beslutter, at der ikke er kræfter til at optage næring, skiller den sig lynhurtigt af med afføring – det, vi kender som diarre. 

SMERTER I ENDETARMEN

Din anus eller endetarm kan føles som brændende syre. Hvis du oplever det sådan, kan det tyde på at du har en åbning, som en fissur (flænge), eller meget sart hud (evt. herpesinfektion).

Du kan også opleve kløe og stramhed. Det kan skyldes, at dine muskler rundt om anus kramper op, eller det kan være en hudinfektion.

Du kan føle en dump smerte. Måske er du øm eller oppustet. Det kan være, fordi der sidder noget, som er i vejen – en form for hævelse eller en prolaps.

En smældende af smerte kan tyde på arvæv eller infiltrationer. Læs Arvæv & Sex

Det er din læge, som skal diagnosticere, hvad dine gener skyldes. 

EN LILLE ERFARINGSLISTE: 

Tal med din læge om, hvorvidt følgende råd er gode for dig. Mærk efter, hvad der virker for dig.

STRÆK OG AFSPÆND MUSKLER VED ENDETARM

Overspændte endetarmsmuskler kan resulterer i at sprækker har svært ved at hele

 • Brug åndedræt til at give slip. Lig på knæ med enden i vejret og albuer på gulvet. Det kan være særlig rart efter at have været på toilettet
 • Sid på en lille bold, som øger et modtryk
 • Brug siddebadekar. Det varme vand får musklerne til at slappe af og øger blodgennemstrømningen. Især godt efter at have været på toilettet 
 • Brug finger eller anal-dilator (termo) til afspænding

HEL DIN HUD OMKRING ENDETARMEN

Hvis huden er sprukken eller irriteret:

IDEER TIL AT LINDRE DIN AFFØRING

Du kan selv bidrage til, at din afføring glider nemmere, så at sige:

 • Spis mad, der giver lind afføring og undgå fx alle slags kerner. Der findes masser af viden at hente om emnet på nettet. Du kan også finde kogebøger, der kan hjælpe dig på vej.
 • Du kan hjælpe den på vej med magnesium. Magnesium Body Balm smøres på maven. (Props & Pearls anbefaler)

VED BRUG AF MEDICIN

Måske har du ikke tænkt over, at:

 • Du kan dække stikpiller med creme, så de nemmere indføres. 
 • Engangs fingertutter beskytter huden mod negle og undgår bakterier under negle. (Props & Pearls anbefaler)

SØVN 

Oplever du smerter når du vender dig i sengen, kan det være en god ide at sove på et vendelagen. Det letter din mulighed for at vende dig i sengen, du skal bruge færre kræfter. (Props & Pearls anbefaler til søvn)

SEX OG TARMPROBLEMER

Vagina og tarme ligger lige op ad hinanden. Altså kan en bevægelse i vagina udløse en skarp, jagende, krampende smerte i tarmen. Det kan være svært at mærke hvad der er hvad, fordi de ligger så tæt.

 • lav udspændingsøvelser inden sex, tal med læge om at bruge anal-dilator inden sex, så endetarmsmusklen udspændes inden sex.
 • undgå dyb penetration ved at lægge en hånd imellem jer eller anvend ”The PainBuffer” Painbufferen begrænser dybden af penetration.
 • find stillinger, hvor presset fra din partner peger mod maven i stedet for mod tarmen 
 • undgå penetration på dage, hvor du er øm
 • et pludseligt smæld af smerte kan tyde på ømme muskler. Går du også og spænder i hverdagen?
 • frygter du smerte ved sex? Det kan være vaginisme, som gør, at du spænder op – også hele vejen rundt om anus
 • hvis penetration gør ondt, så gør noget andet

Find inspiration i: The Love Bit, Når dyb penetration gør ondt,  Når bækkenbundsmuskler generer sexlivet