Lichen sclerosus Lichen Sclerosis

LICHEN SCLEROSUS & SEX

Er lichen sclerosus placeret ved vulva (altså fra klitoris og ned til omkring endetarmen og evt. mellem ballerne), så vil man evt. kunne bemærke blege, hvidlige plamager, prikker, fortyndet eller fortykket væv. Huden kan også være let rødlig, eller helt normal.

Arvævsdannelser kan bevirke at kønslæber udviskes helt, de ligesom smelter sammen og bliver til eet. Lichen sclerosus kan sidde på indersiden af de små kønslæber, så man næsten føler, at det sidder inden i skeden. Det kan ned være placeret ned mod mellemkødet og hele vejen om mellem ballerne og så kan LS sidde inde omkring urinrøret og gøre at tissestrålen er skæv. Sygdommen kan også sidde omkring klitoris, og der kan gro, næsten som et sejl, en plade ned fra klitoris placering og lukke af for skedens åbning.

Lichen kan give kløe (mest alm.), svie, irritation, revner, arvæv og smerter ved sex og huden går let i stykker.

Men igen det er meget forskelligt hvor grelt det er og når man er velbehandlet så behøver der ikke være mærkbare gener.

Når man skal have sin diagnose, så kan det være at lægen slet ikke er i tvivl, andre gange kan det være nødvendigt at tage en biopsi. Biopsien er ikke altid klokke klar. Måske er området, hvor biopsien blev taget ikke berørt, eller lichen er ikke kraftig nok til at spores. Man skal helst ikke være behandlet med dermovat eller binyrebark inden biopsi tages.

Lichen Planus er en anden ligende sygdom, den har lidt det samme symptombillede som lichen sclerosus. De 2 sygdomme kan eksistere samtidigt. Lichen Planus vil dog typisk også være placeret andre steder så som i munden og i skeden. Lægen vil se Lichen planus ved at skedevæggen er meget rød. Lichen simplex chronicus også kaldt neurodermatistis er en anden tilsvarende sygdom, som kan være placeret i vulva. Symptomerne er kløe særlig udtalt om natten. Huden vil virke fortykket, skællende og rød. Det vil være en læge, som foretager den endelige diagnosticering, denne lidelse er en kronisk kløe tilstand.

Nogle kan fint have sex på trods af lichen sclerosus, andre sprækker i vævet. Er du i tvivl om du har lichen så læs artikel “Har jeg lichen?“. Alternativt gå direkte til “Jeg har lichen”