HAR JEG LICHEN SCLEROSUS?

Lichen sclerosus er en inflammatorisk hudlidelser. Sygdommen er som oftes en kronisk sygdom, hvor det elastiske bindevæv bliver sart og deformt. Lidelsen viser sig som blege, hvidlige plamager, fortykket og/eller tynd hud, måske rødme og arvævsdannelse.

Lichen findes både blandt mænd og kvinder, men hyppigheden er langt højere blandt kvinder. Begge køn er i risiko for at opleve, at sexlivet kan blive påvirket af lichen sclerosus.

Det påvirkede væv kan strække sig fra klitoris og ned til mellem ballerne. Er skeden indsnævret fra klitoris og ned eller er lichen placeret ved kønslæber og mellemkødet kan penetration resulterer i sprækning af vævet. Er klitoris blevet dækket til af væv, skal den fanges fra andre sider for at kunne give nydelse, den er jo heldigvis langt større end man lige tror.

Man kan få lichen sclerosus i alle aldre, men oftest er det kvinder i overgangsalderen, som bliver ramt.

Lichen Sclerosus symptomer

  • Kløe, svie, irritation, inflammation
  • Skrøbeligt væv, som nemt går i stykker
  • Arvævsdannelse
  • Forandring af vulva. Kønslæber udviskes eller trækkes skæve. Tissestrålen kan påvirkes hvis urinrør er berørt
  • Ubehag eller smerter ved samleje
  • Smerter ved vandladning og/eller afføring

Hvis du oplever ubehag eller smerter i skeden, kan det også være, at du lider af lichen planus. I så tilfælde vil du opleve lichen sclerosus-gener samt gener i øvrige slimhinder; skede, mund og evt. tarm. Lichen simplix chronicus er en anden ligende sygdom, her mærker du oftest meget kløe om natten og måske skæller din hud og er fortykket. Tilbagefald eller udbrud kan ses i forbindelse med stress.

Det kan være meget forskelligt, hvor angrebet man er. Nogle kvinder har ingen eller meget få symptomer, andre oplever udbrud, og en tredje gruppe har konstant ubehag eller smerter.

Årsager til Lichen Sclerosus

Lichen sclerosus er et uforudsigeligt bæst. Sygdommen kan livslangt ligge i ro og blusse op. Den vil altid kræve at man har øjet på bolden (ref symptomer).

Der forskes på området, men endnu er der ingen enkle og definitive forklaring på, hvad årsagen til lidelsen er. Læger mener, at den skal forstås som en autoimmun sygdom. Lichen sclerosus angriber altså fejlagtigt kroppens eget, raske væv.

Sygdommen har, så vidt man ved, ikke en arvelighedsfaktor, men man ved at den oftere figurerer i familier, som har tendens til auto-immunsygdomme, og dermed ses det at flere familiemedlemmer har lichen sclerosus.

Man kan med sikkerhed udelukke, at lichen smitter. Man kan altså ikke overføre sygdommen til en partner.

Gå til lægen

Lægen vil formentlig lægge ud med at forhøre sig om dine oplevelser. Læs Besøg lægen og udfyld evt. din vulva- og vaginaprofil inden. Langtfra alle spørgsmål er relevante, men et ”nej” kan også være informativt.

Dernæst skal lægen se det påvirkede område og evt. foretage en gynækologisk undersøgelse med tilhørende prøver for at diagnosticere dig og udelukke andre sygdomme. Disse tests kan være podninger, små hudbiopsier eller blodprøver.

Lichen kan måske diagnosticeres ud fra en vævsprøve. Det kan være at biopsien ikke tester positiv, men har du tydelige tegn, kan lægen vælge alligevel at betegne det som lichen sclerosus.

Nogle læger forklarer, at det kan være at biopsien ikke blev taget i centrum af det inficerede væv (det kan være svært at se) eller at sygdommen ikke er tilstrækkeligt udviklet.

OBS! For at prøven skal give det korrekte billede, er det vigtigt, at du ikke i ugerne op til har brugt steriodcreme.

Behandling af lichen sclerosus

Hvis du har lichen sclerosus, er der forskellige muligheder for behandling af symptomerne. Opsøg en læge og find i fælleskab ud af, hvilken type behandling, der er god for dig. Husk at følge de foreskrevne behandlingsinstruktioner. Det er vigtigt at få slået symptomerne ned, så der dannes færrest muligt skader.

Sæt ord på dine bekymringer og bemærk de eventuelle bivirkninger, som måtte følge behandlingen, om det så er laser, medicin eller operation.

Husk at få opfølgende tjek for at være sikker på, at du og din læge har føling med udviklingen af din lidelse. Gå til dine tjek – lichen sclerosus kan medføre en lille øget risiko for kræft i vulva.

Sådan bliver de fleste medicinsk behandlet for Lichen Sclerosus

Der sker hele tiden udvikling inden for medicinsk behandling, så dette er et her og nu billede. Ønsker du mere viden kan du via linket læse Retningslinjer for Lichen sclerosus skrevet DSOG.

1. Primær behandling

Lichen Sclerosus symptomer skal i bero, når sygdommen diagnosticeres. Dertil anvendes en stærkere kortison behandling. I Danmark er førstevalget Dermovat eller Elocon behandling.

Generel forskrivning: 

Begrænset brug af fx Dermovat 1 gang dagligt i 1 måned, herefter brug af Dermovat behandling hver anden dag i 1 mrd. og brug af Dermovat behandling 2 gange om ugen i 1 mrd. Medicinsk behandling påføres alene, hvor lægen har udtalt at der er lichen, dette kan indbefatte ved/på urinrør). 

I dette forløb vil det være normalt at se at symptomerne fortoner sig såsom farveændring, arvævsdannelser og kløe.

Vævet styrkes typisk sideløbende med smøring med fugtighedscreme eller balm og evt massage af væv, hvis det føles stramt og generet.

Opsummerende; kontinuerlig behandling med stærkere kortison behandling i ca. 3 måneder på angrebne områder i vulva.

Ønsket er at slå sygdommens symptomer ned.

Opdages sygdom i tidlig fase, er det samme fremgangsmåde med ønske om at bremse evt. symptom udbredelse og måske også sygdomsudbredelse.

2. Vedligeholdelse

Når Lichen sclerosus symptomer er i bero og behandlet i ca. 3 mrd., er der ikke enighed om hvordan vævet bedst skal behandles efterfølgende.

Generelt set vil man anbefale en fed creme/balm, og nogle anbefaler en e-vitamin, men om ønsket er at tilføre fugt, danne en barriere eller tilføre vævet næring vides ikke. Nogle kvinder bliver yderligere anbefalet af læge at massere deres væv. Der udover anbefales påpasselighed med udtørrende praksis og produkter når man er i bad.

Typisk anvender læger en af tre medicinske behandlingsretninger:

  1. Opblussen af symptomer gå straks i gang med Dermovat behandling dagligt, når symptomer aftager trap ned til 2 gange ugenligt i x tid og stop dermovat behandling.
  1. Livslang behandling med dermovat behandling 1- 2 gange pr. uge til 1-2 gange pr. måned.
  1. Livslang behandling med mildison lipid behandling (mildere kortison behandling, håndkøb) 7 dage om ugen.

Det vigtigste er, at du begynder at behandle dine gener og går til læge, hvis du får det værre eller ser forandringer.

Mens du venter på en diagnose

Der er nogle tiltag, du kan gøre for at skåne din hud, mens du venter på diagnosen:

Hvis du bruger sæbe og lotions på det påvirkede område, så vær sikker på, at de er lavet til sart hud, uden parfume eller andet, der kan genere og udtørre dit væv. Du kan også benytte Vulva-Lipbalm, der indeholder vitamin e, a og omega 6.

Vask helst bare med vand. Dup evt. med olie eller påfør barriere creme inden bad.

Oplever du at toiletpapir generer så find noget, der er blødt, og som ikke irriterer din hud.

Vær opmærksom på ikke at anvende for stramme underbukser – brug bomuld eller silke, som sikrer, at der kommer luft til huden 

Husk at bruge silikone glidemidler ved samleje for at undgå unødig friktion (Props & Pearls anbefaler lubrasilk)

Undgå boblebade eller andre overflødige kemikalier.

Læg barberbladet væk. At barbere eller vokse sig kan være irriterende for din hud.

Benyt balm, som ikke udtørrer, men indeholder vitamin e, a og omega 6 (Props & Pearls anbefaler vulva lipbalm)

Øget blodcirkulation kan måske hjælpe til at styrke dit væv. Blide finger bevægelse eller vibrationer kan styrke gennemstrømningen og dermed vævet. (Props & Pearls anbefaler lip-vibrator). Find inspiration i Lip-Massage-Guide.

Kan det være Lichen Planus?

Lichen planus er en hudlidelse, som især sidder i slimhinderne og derfor også er at finde i munden. Ofte er det tandlæger, som diagnosticerer sygdommen. Udover at sidde i mundens slimhinder kan lichen planus findes i vagina modsat lichen sclerosus, hvilket kan gøre sex endnu mere ubehageligt.

HJÆLPEMIDLER TIL LICHEN SCLEROSUS PROPS & PEARLS E-SHOP

Læs: Jeg har lichen sclerosus

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.