HAR JEG LICHEN SCLEROSUS?

Lichen sclerosus er en kronisk hudlidelse, hvor elastisk bindevæv bliver sart og deformt. Lidelsen viser sig som hvide plamager, fortykket og/eller tynd hud.

Lichen findes både blandt mænd og kvinder, men hyppigheden er langt højere blandt kvinder. Begge køn kan dog mærke, at sexlivet kan blive påvirket af lichen sclerosus.

Det påvirkede væv kan strække sig fra klitoris og ned til mellem ballerne. Er skeden indsnævret fra klitoris og ned eller er lichen placeret ved mellemkødet kan penetration resulterer i sprækning af vævet. Er klitoris blevet dækket til af væv, skal den fanges fra andre sider. Den er jo langt større end man lige tror.

Man kan få lichen sclerosus i alle aldre, men oftest er det kvinder i overgangsalderen, som bliver ramt.

Lichen Sclerosus symptomer

  • Kløe, svie, brænden, inflammation
  • Skrøbeligt væv, som nemt går i stykker
  • Arvævsdannelse omkring skedeindgang og klitoris
  • Forandring af vulva. Kønslæber udviskes eller trækkes skæve
  • Ubehag eller smerter ved samleje
  • Smerter ved vandladning og/eller afføring

Hvis du oplever ubehag eller smerter i skeden, kan det også være, at du lider af lichen planus. I så tilfælde vil du opleve lichen sclerosus-gener samt gener i øvrige slimhinder; mund og evt. tarm.

Det kan være meget forskelligt, hvor angrebet man er. Nogle kvinder har ingen eller meget få symptomer, andre oplever udbrud, og en tredje gruppe har konstant ubehag eller smerter.

Årsager til Lichen Sclerosus

Lichen sclerosus er et uforudsigeligt bæst. Sygdommen kan livslangt ligge i ro og blusse op. Den vil altid kræve at man har øjet på bolden (ref symptomer).

Der forskes på området, men endnu er der ingen enkle og definitive forklaring på, hvad årsagen til lidelsen er. Læger mener, at den skal forstås som en autoimmun sygdom. Lichen sclerosus angriber altså fejlagtigt kroppens eget, raske væv.

Sygdommen har, så vidt man ved, ikke en arvelighedsfaktor, men man ved at den oftere figurerer i familier, som har tendens til auto-immunsygdomme, og dermed ses det at flere familiemedlemmer har lichen scloerosus.

Man kan med sikkerhed udelukke, at lichen smitter. Man kan altså ikke overføre sygdommen til en partner.

Gå til lægen

Lægen vil formentlig lægge ud med at forhøre sig om dine oplevelser. Læs Besøg lægen og udfyld evt. din vulva- og vaginaprofil inden. Langtfra alle spørgsmål er relevante, men et ”nej” kan også være informativt.

Dernæst skal lægen se det påvirkede område og evt. foretage en gynækologisk undersøgelse med tilhørende prøver for at diagnosticere dig og udelukke andre sygdomme. Disse tests kan være podninger, små hudbiopsier eller blodprøver.

Lichen kan måske diagnosticeres ud fra en vævsprøve. Det kan være at biopsien ikke tester positiv, men har du tydelige tegn kan lægen vælge alligevel at betegne det som lichen sclerosus.

Nogle læger forklarer, at det kan være at biopsien ikke blev taget i centrum af det inficerede væv (det kan være svært at se) eller at sygdommen ikke er tilstrækkeligt udviklet.

OBS! For at prøven skal give det korrekte billede, er det vigtigt, at du ikke i ugerne op til har brugt steriodcreme.

Behandling af lichen sclerosus

Hvis du har lichen sclerosus er der forskellige muligheder for behandling af symptomerne. Opsøg en specialist og find i fælleskab ud af, hvilken type behandling, der er god for dig. Husk at følge de foreskrevne behandlingsinstruktioner. Det er vigtigt at få slået symptomerne ned, så der dannes færrest muligt skader.

Sæt ord på dine bekymringer og bemærk de eventuelle bivirkninger, som måtte følge behandlingen, om det så er laser, medicin eller operation.

Husk at få opfølgende tjek for at være sikker på, at du og din læge har føling med udviklingen af din lidelse. Gå til dine tjek – lichen sclerosus kan medføre en øget risiko for underlivskræft.

Sådan bliver de fleste medicinsk behandlet for Lichen Sclerosus

Der sker hele tiden udvikling inden for medicinsk behandling, så dette er et her og nu billede.

1. Primær behandling

Lichen Sclerosus symptomer skal i bero, når sygdommen diagnosticeres. Dertil anvendes en stærkere kortison behandling. I Danmark er førstevalget Dermovat behandling.

Generel forskrivning: 

Begrænset brug af Dermovat 1 gang dagligt i 1-2 mrd. Dermovat påføres alene, hvor der er synlige forandringer (kan indbefatte ved/på urinrør). 

Når symptomer såsom farveændring, arvævsdannelser og kløe er mindsket, så nedtrappes til 2 gange ugentligt i 1-2 måneder. 

Vævet styrkes sideløbende med massage med fugtighedscreme eller halm.

Opsummerende; kontinuerlig behandling med stærkere kortison behandling i ca. 3 måneder på angrebne områder i vulva.

Ønsket er at slå sygdommens symptomer ned. Der er ikke registreret grund til bekymring for intensiv kortvarig behandling med kortison.

Opdages sygdom i tidlig fase, er det samme fremgangsmåde med ønske om at bremse evt. symptom udbredelse og måske også sygdomsudbredelse.

2. Vedligeholdelse

Når Lichen sclerosus symptomer er i bero og behandlet i ca. 3 mrd., er der enighed om at vævet skal styrkes ved at tilføje fugt og sikre god blodgennemstrømning vha. massage.

Typisk anvender læger en af tre behandlingsretninger:

  1. Opblussen af symptomer gå straks i gang med Dermovat behandling dagligt, når symptomer aftager trap ned til 2 gange ugenligt i x tid og stop dermovat behandling.
  1. Livslang behandling med dermovat behandling 1 x pr uge eller 2x pr uge. Hvad pt lettest kan administrere og har brug for.
  1. Livslang behandling med mildison lipid behandling (mildere kortison behandling, håndkøb) 7 dage om ugen.

Det vigtigste er, at du begynder at behandle dine gener og går til læge, hvis du får det værre.

Mens du venter på en diagnose

Der er nogle tiltag, du kan gøre for at skåne din hud, mens du venter på diagnosen:Hvis du bruger sæbe og lotions på det påvirkede område, så vær sikker på, at de er lavet til sart hud, uden parfume eller andet, der kan genere og udtørre dit væv. Vask helst bare med vand.

Det samme gælder for toiletpapir. Find noget, der er blødt, og som ikke irriterer din hud

Vær opmærksom på ikke at anvende for stramme underbukser – brug 100% bomuld eller silke, som sikrer, at der kommer luft til huden 

Husk at bruge silikone glidemidler ved samleje for at undgå unødig friktion (Props & Pearls anbefaler lubrasilk)

Undgå boblebade eller andre overflødige kemikalier

Læg barberbladet. At barbere eller vokse sig kan være irriterende for din hud

Benyt Vulva Lipbalm, som ikke udtørrer, men indeholder vitamin e, a og omega 6 (Props & Pearls anbefaler vulva lipbalm)

Øget blodcirkulation kan måske hjælpe til at styrke dit væv. Blide vibrationer kan styrke gennemstrømningen og dermed vævet. Placer vibrator på toppen af kønsbenet, på yder- og indersiden af de ydre kønslæber og stille og roligt ind mod vagina. (Props & Pearls anbefaler vævsvibrator)

Kan det være Lichen Planus?

Lichen planus er en hudlidelse, som især sidder i slimhinderne og derfor også er at finde i munden. Ofte er det tandlæger, som diagnosticerer sygdommen. Udover at sidde i mundens slimhinder kan lichen planus findes i vagina modsat lichen sclerosus, hvilket kan gøre sex endnu mere ubehageligt.

HJÆLPEMIDLER TIL LICHEN SCLEROSUS PROPS & PEARLS E-SHOP

Læs Jeg har lichen sclerosus

Find mere information på Patientforeningen Lichen Sclerosus hjemmeside. 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.