Betydning af underlivssmerte

ELEFANTEN I RUMMET BETYDNING AF UNDERLIVSSMERTER

SORGEN, TABET, SAVNET OG SKAMMEN

Giv dig selv tid til at komme overens med din situation og giv plads til op og nedture. Betydning af underlivssmerter kan være følelsen af sorg, tab, savn og skam

Sorgen

En dybtfølt sorg over ikke at kunne, hvad andre kan. Ønsket om at være sorgfri, og som alle andre kunne fortælle om små krusninger i sexlivet. Den kvalmende irritation over at skulle høre på veninder, der giver los i nattelivet– og selvleden over ikke at kunne glæde sig på deres vegne.

Det er naturligt og fuldt forståeligt at have det sådan, også selv om det hverken føles pænt eller rart.

Det gavner, at erkende sine følelser og reflektere over hvilke konsekvenser sorgen må have. 

  • Hvor meget må sorgen fylde?
  • Er sorgen blevet en tung dyne, som fjerner både handlekraft og initiativ?
  • Kan den bruges til at mobilisere energi til at komme videre og finde hvile og accept i en ny situation?

Hvem kan du dele dine tanker med, hvem vil være de rigtige til at tale med om dine refleksioner? Find behandler og venner som støtter dig og anerkender dig, på den måde kan du  måske få bragt dig selv til et nyt sted. (Læs: Vejen til Nydelse).

TABET

Måske bliver det ikke muligt at komme hen til, det som var. Det kan være tabt til sygdom, behandling eller ændret krop. Tab er desværre en del af forandring. Vi taber gradvis barndommen, ungdommen, det sorgfri og ubekymrede. Til gengæld får vi voksenliv, frihed, erfaring og ro.

Tabet af; evnen til penetration, at være smertefri, at være diagnose- eller symptomfri er helt bestemt i en anden liga, og kan ikke sammenlignes med livets forandring. Men det som er muligt, er at arbejde på at sætte noget andet i stedet. Det sker ikke på en nat, det sker løbende og ved at prøve sig frem.

Sex og nydelse har meget at gøre med realistiske forventningerne, lad målet være inden for rækkevide, med tiden kan forventningsbarren flyttes. Læs Vejen til nydelseTest din lyst til sex.

Savnet

Savnet af at være ubekymret; savnet af at være fyldt ud; savnet af at være smertefri.

Har man først haft et uproblematisk sexliv, kan man frygteligt savne at være, hvem man var. Citat fra loungen: ”Det er, som om ungdommen er taget fra mig”. Ungdommen som er uden planlægning, en tid hvor man ikke skal tænke på at godt bliver til skidt. 

Savnet kan ses som et signal på, at der er noget, du savner, noget du gerne vil have igen. Brug tid på at finde inspiration til at fylde dit tomrum. Måske kan du bruge savnet til at mobilisere energi til finde en tilfredsstillende vej til et nyt sexliv. Sanser kan tage over for hinanden. (Læs: Få mere ud af sex,  Når Sex gør ondt.) 

Har du en partner, du kan fortælle om savnet. Han eller hun føler måske det samme. Sammen kan I arbejde på at finde en ny definition af sex. (Læs I et parforhold)

Skammen

Der ligger et stort tabu i ikke at kunne fungere seksuelt. Bare sygdommens placering eller symptomernes udspring kan være svære at sætte ord på. Dertil at skulle fortælle, at sex ikke fungerer, kan være nær en mammut at få frem. I tabuet ligger for mange ensomheden. Ofte rettes pilen mod en selv og spørgsmålene rejser sig, når man ikke har mulighed for at dele sin oplevelse med andre.:

  • Hvorfor mig?
  • Kunne jeg have hindret det?
  • Er jeg forkert?
  • Hysterisk?
  • For sensitiv?
  • For kontrolleret?

Betydning af underlivssmerter

Der er ingen grund til at klandre sig selv fordi man har underlivssmerter. Det er rigtig gavnligt at møde andre i samme situation, så det bliver tydeligt at andre oplever det samme, at uheldige omstændigheder rammer uretfærdigt og at i den boks du befinder dig findes veje.

Er du så uheldig, at du ikke kan finde andre i samme situation, så brug When Love Hurts til at læse dig til mange situationer lig din. Prøv at trawle facebook igennem på dansk og engelsk for at finde grupper, som kan støtte dig.