LIP-MASSAGE-GUIDE TIL VULVA PLEJE

Lip-massage-guide er til dig, der ønsker inspiration til hvordan du kan massere dit vulva-væv, altså vævet fra over klitoris og ned til endetarmen. Lip-massage-guiden er ikke lavet af læger, men er alene baseret på erfaring af hvad andre kvinder gør. Er du i tvivl så kontakt din læge.

Guiden er udviklet til at bruge med Lip-vibrator, men har du ikke eller ønsker du ikke at benytte vibrator, kan du ersatte vibrator med finger. Ønsker du at købe et Vulva-Lip Kit så kan du finde det på vores e-shop.

I guiden finder du

  • Lip-massage-guide
  • Forbered væv til massage, hvis du er meget rød, fx. pga ubehandlet lichen sclerosus
  • Forskel på typer af blødgøringsmidler (creme, olie, balm)
  • Andre hjælpemidler som kan bidrage til vulva pleje

Lip-massage-guide

Anvend et lindt blødgøringsmiddel. Læs længere nede forskellen på cremer, olier og balm. 

Du kan benytte en Lip-vibrator eller en finger til at massere vævet. En Lip-vibrator adskiller sig fra en finger ved, at den er mindre rug og uden negl. Overfladen på Lip-vibrator er lavet af silikone og vil føles ensartet og blød under massagen. Overfalden på Lip-vibrator er større, så du bearbejder hurtigere et større område, hvormed er du færdig på kortere tid. 

Sæt dig enten på toilettet eller i sengen, brug evt. et spejl. Påfør blødgøringsmiddel på vibrator og tænd vibrator. Er du ikke helt klar over hvad der er op og ned på vulva, så læs Tjek dit underliv først.

A: 

Læg først vibrator på langs af kønslæbe og vibrere for at øge blodcirkulationen i vævet, læg efterfølgende vibrator på indersiden af kønslæber langs åbning af skeden. 

B:

Hold vibrator mere vandret, blidt og løst glider du vibrator lodret nedover kønslæber fra over klitoris og ned mod endetarmen. Forsøg igen hvor du ruller vibrator nedover vævet. Skift side. Efterfølgende træk og rul Lip-vibrator på tvævs af kønslæbe først i den ene side og så i den anden side.

C:

Træk og rul Lip-vibrator ned over kønsbenet i indgangen til skeden. 

D:

Placer vibrator langs klitoris skaftet og rul henholdsvis til den ene side og til den anden side. 

E: 

Læg spidsen af vibrator mellem klitoris og urinrør og rul forsigtigt fra side til side

F: 

Placer tilsidst vibrator først på indersiden af mellemkødet; dvs inde i skeden pejende ned mod endetarmen. Forestil dig en urskive hvor endetarmen er kl 6 og klitoris kl 12. Rul frem og tilbage mellem kl 4-5 og 7-8. Knib og på afspænding tryk lidt ind på mellemkødet. Det kan være, at du skal støtte vævet lidt med en finger. 

H:

Læg vibrator til sidst på ydersiden af mellemkød og rul fra side til side.

Lip-Massage-Guide

Vulva fra klitoris til anus

Husk altid at vaske lip-vibrator grundigt efter og inden brug. Du vaske lip-vibrator med vand og sæbe og skyl godt af eller brug et rensemiddel.

Hvor ofte skal jeg bruge lip-massage-guide?

Det vides ikke, men prøv for en start bearbejder vævet lidt hver dag i 2 uger. Den 3 uge kan du vælge at trappe ned til hver anden dag. Efter 3 uger mærker du efter om der har været en effekt.

Du vil formentlig opleve, at bearbejder du kun vævet 1 gang til 2 gange om ugen, så er det slet ikke nok til at mærke en effekt. Er det svært at finde tid til at bearbejde vævet 3-5 minutter om dagen, så kan du nogle dage arbejde i hele området og andre dage arbejde alene i særlige sårbare områder. 

Dette er et omåde hvor vi ikke har faktuel viden om det virker og hvordan det virker, så du mærke dig frem og selv føle hvad der giver mening for dig.

Har du lichen sclerosus?

Hvis du har lichen sclerosus, og mærker stramninger og gener i vævet, og derfor gerne vil afprøve massage af væv, så er du nød til at adskille behandling med kortison-creme og lip-massage. Påfører du kortisoncreme om morgenen, så kan du vælge at arbejde med lip-massage om aftenen. 

Det vil være tidskrævende i starten, men det er en indsats du er nød til at prioritere for en start, for at finde ud af om det giver mening,

Forberedelse af væv til brug af lip-massage-guide

Nogle kvinder vil have et for sart væv til at benytte en lip-massage-guide. Er det tilfældet må du først styrke dit væv. Det kan være at starter med at bruge blødgøringsmidler eller hvis du er i medicinsk behandling fx pga lichen sclerusus, at du venter på at din kortisol behandling har virket.

Dit væv kan være ømt, sart og ufleksibelt. Og hvis det stadig er for voldsomt fx at rulle vibrator over vævet, så start med blot at lægge den på vævet med vibration, du kan vugge vibrator lidt, men gå ikke for voldsomt tilværks. Læs evt artiklen: Når du sprækker ved sex og brænder ved berøring.

Typer af blødgørningsmidler

Vælg en balm, lind creme eller en olie, som ikke trænger for hurtigt ind i vævet når du bruger vibrator. Et blødgøringsmiddel som sikrer, at der ikke skabes unødig friktion i vævet.

En creme kan være baseret på mineralske olier, så som Dr. Warming og Repair creme. Mineralske olier trænger ikke ind i vævet, de lægger sig som en film over vævet, lidt ligesom at lægge husholdningsfilm over vævet. Dette er deres bedste kvalitet. De beskytter vævet mod udefra kommende friktion. Hinden gør det svære for vævet at fordampe fugt. 

Olier har forskellig evne til at trænge ind i vævet: Nogle olier trænger hurtigt ind og andre knapt så hurtigt. Olier har, modsat de mineralske olier, den kvalitet at de også har virksomme midler, så som vitaminer og fedtsyre. Du må prøve dig frem hvad der virker bedst for dig, der er ikke noget entydigt svar.

Vulva-lipbalm

Vulva-Lipbalm er produceret for at styrke, blødgøre og fugte vævet fra over klitoris og hele vejen ned rundt om endetarmen. Balmen består af økologisk sheasmør og hampefrøolie, eller med andre ord balmen indeholder a- og e-vitamin og omega fedtsyrer. 

Vulva-Lipbalm skal den varmes op mellem to fingre. Balmen har tilgengæld et højere indhold af fedtsyre og vitaminer. 

ANDRE HJÆLPEMIDLER

Dilatorer kan anvendes til at holde skedens indgang åben. Dilatorerne kan bla bruges til at bearbejde spændte bækkenbundsmuskler og i visse tilfælde smerter relateret til sex. Læs her hvordan du bruger dilator.

Super vulva trusse med indlæg. Er du cyklist eller har særlige situationer hvor du har brug for mere buffer. Så læs mere om trusser med indlæg.

Silikonebaseret glidecreme til sex med penetration. Penetrations sex er hårdt for vævet. En vandbaseret glidecreme eller en olie er ikke altid tilstrækkeligt. Vi har gode tilbagemeldinger på Lubrasilk glidecreme. 

Oplever du spænding i bækkenbunden så læs artikel: Når Bækkenbundsmuskler generer sexlivet.