Når sex gør ondt

FRYSER NÅR SEX GØR ONDT

Det er normalt at kroppen fryser når sex gør ondt. Det kan nemlig være, at vores underbevidsthed vurderer situationen og konkluderer, at handling ikke kan betale sig, i stedet for at kæmpe imod eller flygte så fryser vi. Når sex gør ondt er måske et dårligt begreb, men det er for at understrege, at det ikke kun er overgreb, som får os til at fryse, kroppen kan fryse i mange situationer. 

HVIS VI IKKE FLYGTER ELLER KÆMPER, FRYSER VI

Når vi fryser, låser kroppens muskler sig fast, men det er ikke altid bare dem, som stopper op. Nogle gange er det også hjernen, som lukker ned.

Når faren er drevet over, siger vi: “Hvad skete der lige dér?”

Oplevelsen har givet os et momentant hukommelsestab. Vi påvirkes i en grad, så både krop og hjerne er lamslået eller låste. Når det, der er sket, synker ind, gør vi, hvad vi kan for at ryste indtrykket af os. Vi prøver at komme videre ved at fortælle andre om oplevelsen. Vi kan også fysisk prøve at ryste oplevelsen af os, som ville vi ryste vores fjer for at få dem tilbage på plads. Vi har brug for et knus, en løbetur, et varmt bad, hvad end der kan få os ud af spændingen. 

Hverdagen kan byde på mange faremomenter. Måske er det en bil, som suser tæt forbi, en person som taler grimt eller råber af os, og vi genkender de mekanismer, som skal til for at bearbejde oplevelsen. Nogle oplevelser er dog mere alvorlige og efterlader et dybere indtryk på os. Måske finder vi, at oplevelsen er så privat, at vi ikke kan tale om den; eller vi lukker helt af og får ikke rystet den af os. Vi trækker os. Det, der er sket, bliver en del af os, og vi får både fysiske og mentale spor.

Vi står tilbage med en krop, som er frosset fast i en oplevelse og en hjerne, som ikke kan bearbejde oplevelsen. En sårbarhed og skrøbelighed, som vi ikke kendte før, har taget bo i os.

Når sex gør ondt så fryser vi

Nogle kvinder fortæller, at et overgreb har sat sig i deres bækkenbundsmuskulatur, som om den har besluttet sig for hele tiden at være på vagt. De føler, at de mangler redskaber til at få musklerne til at give slip og slappe af, og udgå at hjerne og krop er i konstant alarmberedskab.

Reaktionen kan være endnu mere graverende, hvis overfaldet har været af seksuel karakter. Et andet menneske har tvunget sig adgang til ens krop og overtrådt alle personlige grænser. Man kan komme i tvivl om sin evne til at stille op for sig selv.

You need to be logged in to view the rest of the content. Venligst . Ikke medlem? Meld dig ind