angst for at føde

Angst for at føde

Det er fuldt forståeligt, hvis du er angst for at føde. Vi tror på, at du kan overskride denne angst. Se på listen, og om der er hjælp at hente.

Er det muligt for dig at finde ud af, hvad der er årsag til din angst? Kendskab til, hvad der holder dig tilbage, kan hjælpe dig til at komme videre. Måske skal du se på Vaginisme for at undersøge, om den kan være årsag til nogle af dine problemer.

Det er muligt at overkomme din angst for at føde, ligesom mennesker med fobier gør. Du kan få brug for en behandler til at hjælpe dig. Det er klogere at bearbejde dine problemer i begyndelsen fremfor sidst i graviditeten. 

Se, om du kan finde en erfaren jordemor, som du stoler på, der kan holde din hånd og støtte dig igennem graviditeten. 

De fysiske overvejelser hvis du er angst for at føde

Diskuter for og imod med din læge når du er angst for at føde:

  • Planlæg en epiduralblokade. Indsprøjtningen vil begrænse mængden af smerte, som en fødsel indebærer
  • Et kejsersnit. Det kan dog indebære den risiko, at du senere vil opleve smerter i mave og bækken
  • Et bækkenbundstræningsprogram. Du kan træne muskelsammentrækning og -afspænding – og forberede dig på fødslens udvidelsesfase. Det er en medicinfri og operationsfri løsning, som kræver dedikation og tålmodighed. Jo mere erfaren og god, du bliver til at arbejde med dit bækkenbundsområde, jo bedre vil du være forberedt til din fødsel. At træne udvidelse har været kendt i århundreder. Ræsonnementet bag er, at hvis du forbereder din hud til at være mere fleksibel og hjernen til at være mere accepterende, vil du bedre kunne håndtere graviditet og fødsel. Du eller din mulige partner kan forsøge jævnligt at massere mellemkødet og indgang til vagina. Tilføjer du åndedrætsøvelser, vil du også øge din evne til afspænding. Læs Åndedræt
  • Hvis du i et vist omfang ønsker at blive guidet gennem din træning, kan Epi-No Delphine (Props & Pearls anbefaler) være et godt valg af træningsapparat. Med Epi-No Delphine vil en oppustelig ballon måle dit bækkenbundsarbejde. Et display vil vise, når du kniber, holder og slapper af i musklerne. Det vil yderligere være muligt at følge en eventuel fremgang. Udvidelsesfase træner du ved at pumpe mere luft ind i ballonen. Målet er, at du vænner vævet til udvidelse, dig selv til den ukendte følelse af at være meget fyldt ud, og at du får førstehåndskendskab til, at noget relativt stort skal ud af vagina. Alt sammen viden du kan drage nytte af, når en jordemor guider dig gennem fødslen.

Læs Hvordan kan jeg blive gravid