JEG HAR LICHEN SCLEROSUS

Indtil nu findes der ingen god forklaring på, hvorfor lichen sclerosus opstår. Det kan gøre det svært at forstå, hvorfor man bliver ramt, og skal være generet af symptomer i dagligdagen. Gener som kan påvirke hverdagens aktiviteter herunder sex med penetration.

LÆS: HJÆLPEMIDLER TIL LICHEN SCLEROSUS PROPS & PEARLS E-SHOP

Nogle specialister ser lichen som en autoimmun lidelse. Altså en slags allergisk reaktion mod ens egen krop. Kroppen angriber i dette tilfælde rask hud – ofte i de genitale områder. Andre læger vurderer, at der ikke  er viden nok til at kunne forklare, hvorfor lige du blev ramt.

Uagtet hvad årsagen er, kan lidelsen have nogle problematiske konsekvenser:

 • arvæv kan føre til, at kønslæberne klistrer sammen og der vokser et sejl af væv fra klitoris og ned, hvilket kan medføre ubehag ved fx at have sex , lade vandet, få foretaget gynækologiske undersøgelse, bruge tampon eller diva cup
 • sart hud kan medføre, at selv den letteste berøring bliver ubærlig, vævet sprækker ved sex, gynækologisk undersøgelse, uhensigtsmæssig bevægelse
 • kløe og ubehag
 • der er en lille, men øget risiko for celleforandring, hvilket betyder at du bør gå til check-up hos lægen.

Alt dette er ikke sagt for at gøre dig nedtrykt. Vi vil bare gerne sikre os, at du ved, at det kan betale sig at finde en læge/gynækolog, som kan hjælpe dig og følge dig.

At leve med Lichen Sclerosus

Sideløbende med din lægeordinerede behandling, findes der ikke-medicinske tiltag, som du kan gøre brug af. Tal med din læge om disse forslag er anvendelige for dig. 

Hjælp dig selv med lichen sclerosus

Gode toiletvaner

Selv om vandladning og afføring kan være smertefuldt, er det vigtigt at du går på toilettet, når du får signal til det. At holde sig er ikke godt for din krop. Påfør noget vulva lipbalm, før du går på toilettet. Den skaber en barriere, der beskytter din hud. Sørg for at drikke tilstrækkeligt med væske, så din urin er fin i farve og lugt.

Vær modig

Going comando – dvs. at gå rundt uden undertøj – kan være rigtig godt for din hud. Trusse indlæg er aldrig godt for vævet. Nogle barrierecremer gør underbukserne våde og tvinger trusse indlæggene frem. Skift barrierecreme eller go-commando.

Massage af væv

Prøv at masser dit væv dagligt, når du ikke er generet af udbrud. Forestil dig at med massagen at du knækker mikro små arvævsformationer. Forestil dig, at de er som små sytråde der skal knækkes. Bevæg vævet i alle retninger.

Bruger du Vulva Lipbalm tilfører du vævet e-vitamin og a-vitamin og omega fedtsyre. Husk du skal varme den op mellem fingrene, inden du masserer den ind i vævet.

Du kan også tilføje brug af vibrationer. Brug en lille vibrator til at sørge for at vævet bliver blodfyldt. Lidt som en luftmadras som pustes op. Vibrationerne hjælper også til at blodcirkulationen øges. Forestil dig, at det er som et regnskyl, og der kommer mere blodstrøm igennem vævet.

LÆS FLERE RÅD: HAR JEG LICHEN SCLEROSUS?

Sex & Lichen Sclerosus

Forbliv seksuelt aktiv – skab nye definitioner af hvad sex er.

Hav fokus på de stimuli, som får dig til at føle dig rigtig godt tilpas og som giver dig nydelse. Brug din fantasi. Har du været på pause, kan det tage lidt tid førend kroppen husker hvad det gode var ved seksuelle stimuli. Læs: Penetration har ingen vetoret.  Elefanten i rummet – betydning af underlivssmerter

Single

Hold fast i din seksualitet. Den stråler, hvis du nærer den godt.

Mange mister lysten til på egen hånd at forblive seksuelt aktiv. Resultatet er, at forbindelsen ruster, og de seksuelle impulserne bliver svagere og svagere, så de så at sige tilsidst ligger i en skuffe, som hører fortiden til, men heldigvis kan de genetableres.

Når du med lichen er seksuelt aktiv på den gode måde, vil bonussen være, at dit væv bliver godt blodgennemstrømmet og iltet, musklerne røre på sig og nervebanerne atter bringe gode beskeder til hjernen.

Er du single, må du holde dig selv til ilden. Har du ikke været i gang længe vil der gå lidt tid førend kroppen selv efterspørger nydelsen. Du bliver formentlig nød til at sætte sex i kalenderen. Du kan bruge hjælpemidler fx vibrator til at sætte lidt skub i området.

LÆS: HJÆLPEMIDLER TIL LICHEN SCLEROSUS PROPS & PEARLS E-SHOP

Får du lyst og mulighed for at være seksuel aktiv med en ny partner, vil du måske være nødsaget til at forklare at penetration måske ikke er muligt.

Har man lyst til hinanden, kan det let ligge i luften, at samværet udvikler sig til samleje. Det er ikke at foragte at have tænkt et par sætninger igennem. Man kan fx. starte med at lægge forventningerne lavt:

 • vi skal kysse og lære hinandens kroppe at kende – men som det er nu kan jeg ikke have sex med penetration
 • penetrations sex er ikke for mig – men jeg er klar på andet
 • kys mig, hold om mig, og jeg kysser dig tilbage
 • sex med penetration er desværre ikke for mig, men det er jo ikke den eneste måde kan opnå nydelse på
 • det er lidt længe siden, så lad os starte lidt stille

Vi oplever, at flere kvinder med lichen er bekymrede for om de kan indgå i et forhold, hvis ikke de kan have sex med penetration. De tilbagemeldinger vi får er heldigvis meget mere nuancerede. For nogle er det vigtigt, men for rigtig mange er tilbagemeldingen, at med tiden har vi fundet ud af det. Vi vil jo gerne være tætte.

PARFORHOLD

Husk at sex først af alt handler om at dele et intimt rum, som kun deles med udvalgte, at have det dejligt, inderligt, grine og mærke hinandens kroppe.

Det, som skal være din vej, eller jeres vej, er I nødt til at finde sammen. Det handler om at være åbne over for hinandens forslag – huske dem og turde at lege og forsøge sig frem.

At skære tænder i smerte er ubærligt, når det er meningen, at du skal have det dejligt og nydelsesfuldt. Hvis dit væv konstant går i stykker, når I er sammen, resulterer det i at sex ikke bliver dejligt, men også at vævet bliver mere og mere ufleksibelt pga. arvæv.

Læs The Love Bit, I et parforhold for mere inspiration.

TIPS N’ TRICKS TIL SEX MED LICHEN

Når det kommer til sex, er du nødt til at sætte ord på, hvad du har brug for og ønsker.

Stil dig selv spørgsmålet: Hvad er sex for mig? Overvej din definition – sex er et vanedyr, som vi har ret faste forestillinger om. Læs Tag din seksuelle temperatur og vurder, om du oplever, at følelsen af ”at have lyst” i sig selv er vidunderlig. 

Når du udvider rammerne for hvad sex er, har du også mulighed for at føle glæde og tilfredsstillelse. Sex handler meget om vores indstilling til, hvad der er godt. Læs Få mere ud af sex

Træn dig selv i at kunne stoppe, hvis sex gør ondt. Ingen mand er blevet sendt på skadestuen på grund af manglende udløsning. Du er nødt til at vide med dig selv, at du er i stand til at stoppe eller ty til alternativer såfremt sex gør ondt.

Der er noget, du kan gøre:

 • Brug glidecreme til at mindske friktion (Props & Pearls anbefaler)
 • Sid overskrævs på ham, så du altid kan trække dig
 • Bliv fortrolig med at stoppe sex eller finde alternativer
 • Husk det nemt tager 45 minutter for vævet i vulva og vagina at blive varmet op til sex
 • Læs om sex uden penetration. (Penetration har ingen vetoret)
 • Brug dilator til at holde vævet fleksibelt og elastisk
 • Brug udvendig vibrator til hurtigere at blive tændt
 • Brug Vulva-Lipbalm til at hele op

Lichen Sclerosus kan give udfordringer i forhold til berøring af vulvaområdet, og penetration kan være ubehageligt og gøre rigtigt ondt, ikke mindst når vævet er sart og uelastisk eller sprækker ned mod mellemkødet. Måske kan du skåne vævet ned mod endetarmen med en painbuffer.

Hvis du godt kan lide at føle dig fyldt ud og har det fint med lidt penetration, så sørg for at aftale, at I bygger rigtig meget lyst op inden penetration, så det fører til nydelse for jer begge.

Er det friktionen, som skaber problemer, så sørg for at have stille og intens penetration, hvor der er meget lidt bevægelse. Husk at bruge en silikonebaseret glidecreme. Props & Pealrs anbefaler Lubrasilk. Benyt et dybt åndedræt. Åndedrættet vil være så dybt at livmodermund nærmest lægger sig over penis. Læs Åndedræt

Er penetration ikke en farbar vej – så luk ikke ned for sex. Hænder, mund, lår kan bruges. Åndedræt, fantasi og andre erogene zoner kan give dig lyst og nydelse. Penetration er som sagt ikke det eneste, sex handler om.

Du er nødt til ’at tage faklen i hånden’, så du for dig og din krops skyld tager vare på dig selv og dine smerter.

Læs The Love Bit for mere inspiration om åndedræt, forventninger, tryllepulver, erogene zoner lyst og leg.

LÆS: HJÆLPEMIDLER TIL LICHEN SCLEROSUS PROPS & PEARLS E-SHOP

JEG HAR LICHEN PLANUS

Lichen Planus virker på mange måder som lichen sclerosus, men her er lidelse ikke alene lokaliseret til vulva området, men kan også forekomme oppe i vagina. Det vil sige at overstående læsestof også kan være relevant for kvinder med Lichen Planus. 

Lichen Planus sætter sig i slimhinden i vagina, det betyder at berøring inde i vagina kan være smertefuld fordi slimhinden ikke er intakt. Irritationen i slimhinden kan give arvæv og arvævet opleves som en forsnævring af vagina. Helt simpelt så føles det som om, skeden er skrumpet og forsøg på indtrængning kan gøre rigtigt ondt og forårsage blødning.

Når smerter opstår i forbindelse med sex kan kroppen meget naturligt reagere ved at trække muskerne sammen. Denne muskelsammentrækning kan blive helt automatisk, endda blot ved tanken om indtrængning. Den kaldes med andre ord vaginisme. 

Følgende kan være interessant for dig at læse:

HJÆLPEMIDLER TIL LICHEN SCLEROSUS PROPS & PEARLS E-SHOP

FIND INFORMATION OM LICHEN SCLEROSUS PÅ PATIENTFORENINGEN LICHEN SCLEROSUS HJEMMESIDE. 

MØD ANDRE PÅ FACEBOOK: LICHEN SCLEROSUS DANMARK

LÆS HAR JEG LICHEN SCLEROSUS?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.