Brug anal-dilator

Udspænd endetarmsmuskel med anal-dilator

Det kan føles grænseoverskridende at skulle igang med at bruge anal-dilator. Det kan tage tid at lære at indfører dilatoren og nørde arbejde at lærer musklerne at kende. Kommer du godt i gang og får gjort en indsats fra start, så hører vi fra andre at de mærker en lettelse relativt hurtigt. Det er dog vigtigt at fortsætte med at bruge dilator efter symptomerne er ophørt.

Hvornår bruge anal-dilator?

Anal-dilator bruges til at udspænde analkanalen. Det er dog også muligt at anvende fingeren. Der kan være argumenter for og imod begge dele. Nogle oplever, at det er rart at bruge fingeren fordi man kan mærke indersiden af analkanalen, andre oplever det uhygiejnisk eller er bekymrede for neglen krasser indersiden af kanalen.

Anal-dilatoren kan anvendes i mange tilfælde hvor endetarmen som konsekvens strammer til. Husk det altid er anbefalesværdigt at tale med lægen inden brug af anal-dilator eller finger.

Følgende tilstande kan blandt flere bevirke at endetarmen strammer til

  • arvævsstrenge og stenose i analkanal
  • fissurer og hæmorider
  • operations senfølger

Sådan bruges anal-dilator

Først af alt er det bedst at tale med din læge. Lægen har mulighed for at se dig individuelt, og kan bedst hjælpe dig til hvad der fungerer lige i din situation.

Indførelse af dilator kan tage lidt tid. Brug glidecreme til indførelse. Gør brug af vejrtrækningsøvelser, knibeøvelser og afspædningsøvelser for at lette indføring af dilator.

Anal dilator kan varmes op og køles ned. Det vil være individult hvad der fungerer for dig. Som hovedregl er det godt at opvarme dilator i relation til musklespændinger og nedkøle dilator i relation til blødning og hævelse.

Lad dilator ligger passivt i endetarm i 5-10 minutter og registrer afspændingen. Når du er klar, kan du begynde at lave andre øvelser. Det kan være kontaktøvelser, hvor du ved hjælp af bevægelse af dilator øger bevægelighed og fleksibilitet i væv og muskler. Brug tid på særskilt at arbejde med bækkenbundsmusklerne. Hav fokus på at mærke spændt og afspændt så du kan genkende fornemmelsen i dagligdagen.

Træning skal som udgangspunkt være 2 gange dagligt – hver dag. Antallet af gange trappes ned, som du mærker effekt. Husk at forsætte træning en måned efter aftagede symptomer.

Her kan du købe anal dilator som kan varmes og nedkøles