Tjek dit underliv

TJEK DIT UNDERLIV

Din krop er en vigtig del af, hvem du er. Hvis du alene overlader gynækologiske undersøgelser til lægen, opdager du ikke de små forandringer, der måske sker. Du har heller ikke mulighed for at drage fuld omsorg for dig selv og dit helbred. Derfor skal du tjek dit underliv.

TJEK DIG SELV FOR FORANDRINGER

Har du menstruationer, så tjek dit underliv fast en til to uger efter menstruationen. Hvis ikke, så gør det en gang om måneden, fx på samme dato. Du kan fx sætte din telefon til at minde dig om det. Tjek dit underliv særlig grundigt de første gange, så du virkelig leger detektiv og ser efter.

HVORDAN; TJEK DIT UNDERLIV?

Find en stilling, så du kan se din vulva og åbning af vagina. Sørg for, at der er godt med lys og hav evt. et håndspejl klar.

HVAD SKAL JEG KIGGE EFTER?

Du kigger og mærker efter forandringer eller noget som gør ondt. Er der en forandring, så notér fx på billedet her, hvor og hvordan og tag kontakt til lægen.

vulva.w-l-h.com
Vulva detaljer

HVORDAN SER DET UD?    

Alle er forskellige. Der findes ikke én måde, kønsorganer kan se ud på. Typisk skal huden være ensfarvet, uden mørke eller lyse skjolder/cirkler. Mindre, mørke områder er naturligt. Se efter om der er sår, blister eller udslet.

HVORDAN SKAL DET FØLES?

Hud og væv skal være blødt, uden hårde eller ru områder. Du kan være følsom, men er der noget, der gør ondt, skal du være opmærksom.

HVAD ER UDFLÅD?

Udflåd kan være tykt- eller tyndtflydende (det forandrer sig i løbet af din cyklus), og det er generelt hvidt eller klart. Det skal ikke have en tydelig lugt eller være grynet/klumpet. En let gullig farve er fin. Er der en markant farvning, fx grøn, så notér det.

SÅDAN TJEKKER DU VULVA

Vulva er dine ydre kønsorganer og de er også en del af din rutine: Tjek dit underliv.

vulva.dk

KØNSLÆBER

Skil de ydre kønslæber ad og se, om der er noget, du skal være opmærksom på: hårdheder, rødmen, hævelse, mørke eller lyse områder, blister eller sår. Skil de inderste kønslæber og tjek dér. Farven på dine indre kønslæber kan være den samme eller mørkere end dine ydre kønslæber. Det er helt normalt. Du skal holde øje med, at der ikke er noget, der forandrer sig eller virker unormalt.

Bemærk, om de indre kønslæber er vokset sammen, eller om de ser ud til at blive mindre. Se endvidere efter forandringer i sprækken mellem de ydre og indre kønslæber. Er de svundet ind eller klistret sammen så skal du gå til lægen og spørge til lichen sclerosus.

KLITORIS

Træk forsigtigt huden over klitoris tilbage. Se, om der er ar eller noget, der virker unormalt. Følg klitoris. Er klitoris pludselig lukket inden af væv, ændret i farve eller anden ændring så afsted til lægen.

URINRØR

Hold øje med rødmen ved indgangen til urinrøret. Skene’s kirtler er placeret omkring urinrøret. Kirtler kan i sjældne tilfælde stoppes til, hvilket kan være smertefuldt. Vær opmærksom på forandring i dit udflåd.

MELLEMKØD

Hold øje med, om der er brist i huden, eksem, sår, ar eller blister. Skub vævet lidt til frem og tilbage, fra side til side og bemærk, om der er ensartet bevægelse i muskler og hud. Tryk med en finger på området, mærk efter om der er ømheh. Spænd din bækkenbundsmuskler og tjek om du får fat ved at mærke om vævet bliver hårdere, ligedan mærk om vævet bliver blødere, når du slipper musklerne.

ANUS

Føl efter hårdhed, når du berører randen af anus.

Hvis du har hæmorider, så kontakt din læge om spørg, om de bør undersøges.

SÅDAN TJEKKER DU VAGINA

INDGANG TIL VAGINA

Gennemse området rundt om indgangen til vagina. Vurdér, om der er ømhed eller misfarvning. Der findes små, næsten usynlige kirtler i din vulva. Bartholinskirtler sidder på hver side af indgangen til vagina og giver fugt til penetration.

VAGINA

Før en ren finger ind i din vagina og mærk efter for ømme områder og smertefri områder.

Læg fingeren på indersiden af mellemkødet og prøv at knibe. Bemærk, om du kan mærke bækkenbunden spænde op og slappe af.

Er din bækkenbundsmuskulatur svag eller ude af træning, kan det ofte karakteriseres ved, at du har svært ved at holde på urin, luft og afføring.

Dine bækkenbundsmuskler kan også være stramme og rumme deciderede bækkenbundsmyoser, disse kan give ubehag og smerter i hverdagen, under sex og ved gynækologiske undersøgelser. Prøv at tryk let ind på bækkenbunden og mærk efter om den er øm. Ømhed længere oppe i skeden og ud til siderne kan være dine hoftebøjere. Link til udstrækningsprogram og køb af dilator

HVIS DER ER FORANDRINGER?

Hvis du oplever forandringer eller noget, der er unormalt under din selvundersøgelse, så kontakt din læge og forklar, hvad du har bemærket.

Du kan rimelig enkelt tjek dit underliv, og du har med meget stor sandsynlighed mulighed for at få svar på, hvad forandringerne betyder.

Husk at få foretaget de smear tests, du indkaldes til hvert tredje år. Det giver dig en mulighed for at få fjernet eventuelt problematiske celler, før de udvikler sig til cancer.

Læs: Kend dig selv

Læs: Hvad skyldes min smerter