JEG HAR EN TARM SYGDOM

Tarm sygdom kan være en kompliceret og svær oplevelse. Tarmene helt ned til endetarmen er placeret tæt på indre og ydre kønsorganer, hvilket kan bevirke, at sex gør rigtig ondt.

I løbet af en dag udveksler fordøjelsessystemet og hjerne et stort antal nervebeskeder. Nerverne har travlt med at sende statusopdateringer til hjernen om, hvordan det står til i tarmen. Nogle beskeder registreres og reageres på, mens andre bliver ignoreret eller tabt i støjen af de mange nervesignaler. En irriteret tarm sender i hobetal af beskeder til hjernen, hvilket kan give oplevelsen af ubehag og dårligt humør.

At håndtere udfordringerne

I kombination med den behandling, du og din læge er blevet enige om, er der nogle tiltag, du kan gøre for at dæmpe dine gener fra tarm sygdom og udvikle et godt og sikkert sexliv:

 • Regelmæssig motion og udstrækningsøvelser kan afhjælpe noget af ubehaget ved tarmproblemer. Endorfiner bliver frigjort, når du motionerer, hvilket kan mindske oplevelsen af smerte. Find en sportsgren, som ikke volder dig smerte. Motion skal være en god oplevelse. Læs Muskler
 • Brug anal dilator til at udstrække dine endetarmsmuskler. Køb
 • Kost er et stort emne. Find én du har tillid til, der kan hjælpe dig og vurder, om det fungerer for dig.
 • Afslapningsteknikker og meditation kan hjælpe dig med at håndtere smerteoplevelserne. Læs mere i Åndedræt

Tarm sygdom kan have afledt effekt på din krop

 • Hud og væv i vulvaområdet: hvis du oplever hudgener, som ikke kræver medicinsk behandling, kan du beskytte og pleje området med en barriereblødgører (balm) eller creme. En, som kan beskytte din hud fra daglig ydre friktion, samt holde på hudens fugt og elasticitet.(Props & Pearls anbefaler) Læs Sprækker & Brænder
 • Muskler: smerte får os til at spænde i vores muskler, særligt i kæberne, skuldrene, nakken og bækkenbunden. Det er vigtigt at fokusere på at være afslappet i musklerne, så blodgennemstrømningen ikke hæmmes. Muskler  og Myoser. Åndedræt 
 • Lubrikation, smøring: bare tanken om smertefuld sex kan ”tørlægge” de fleste kvinder. Hvis du lider af vaginal tørhed, vil vi anbefale en glidecreme. Læs Tørhed i skeden
 • At opretholde et sundt niveau af stress giver tarmens gode bakterier den bedst mulige grobund. Alle kan bruge en lille smule stress i hverdagen, ikke al stress er dårligt. Bliver den overvældende, kan den til gengæld påvirke din krop negativt og give plads for de skadelige bakterier.
 • Bearbejd dine negative følelser: Det kan være en god idé at kontakte en terapeut, som kan bistå dig i forhold til dine bekymringer og følelser. Dermed kan du hjælpes til at]  finde accept og mental ro. Der findes også støttegrupper, hvor du kan møde andre med samme udfordringer, og hvor I frit kan tale, finde og give hjælp. 

At leve med tarm sygdom

Arbejde eller skole optager en væsentlig del af vores dag. Hvis du i dagligdagen føler dig hæmmet pga. tarm sygdom, risikerer du at udskyde dine problemer til senere eller blive frustreret over ikke at kunne få denne del af dit liv til at fungere.

Her er nogle enkle råd, du måske kan have glæde af at tænke igennem, inden du går hjemmefra:

 • Giv dig selv tid til at nå det hele. Kom op i god tid, særligt hvis du oplever at morgenen er en udfordring for din tarm.
 • Overvej at dele dine tanker med en kollega. Vedkommende kan være en god støtte, hvis du får brug for hjælp i forbindelse med dine symptomer.
 • Bevæg dig. Hvis du sidder stille det meste af dagen, så sørg for at komme op og røre kroppen. Det vil gøre dig godt at lave nogle strækøvelser i løbet af dagen.
 • Planlæg stræk m.m. i din fritid. Har du svært ved at lave strækøvelser eller bevægelse i løbet af din arbejdsdag, så sørg for at komme omkring det uden for arbejdstiden.

Sex & Tarm problemer

Single

At vedligeholde dit sexliv, vil bringe meget godt med sig. Når du stimulerer dig selv, kan du få en pause forærende, øge dit selvbillede og ikke mindst give dig indsigt i din krop og din nydelse. Det kan være svært at huske at vedligeholde på egen hånd. Så hvorfor ikke putte seksuel nydelse i kalenderen? Jo mere kendskab du har til, hvad som tænder dig og føles dejligt, jo mere vil du nyde sex. Du vil også være godt rustet, hvis du en dag får lyst til at indgå i et seksuelt forhold.

Tarmproblemer og tarm sygdom er ikke det nemmeste at fortælle en ”one night stand” eller en kommende partner, men tager du ingen chancer, får du ingen gevinst. Husk dig selv på, at masser af kvinder på trods af tarmproblemer har vidunderlige sexpartnere.

Ingen tvivl – sex kan være udfordrende med en tarmlidelse. Du vil måske være nervøs for et pludseligt udbrud eller smerte.

Prøv at tænke situationen igennem, inden du står i den. Hvordan kunne du godt tænke dig at håndtere situationen?

Du kan fx overveje flg.:

 • ”det gør for ondt, kom, lad mig bruge mine hænder”
 • ”lad os tage et bad sammen”
 • at have et badeværelse eller et håndklæde tæt på

Hvis du er åbenhjertig og ærlig om dine tarmproblemer både over for dig selv og for din sexpartner og dine nærmeste, er det måske nemmere at håndtere situation og udfordringer. Det kan kræve lidt opmærksomhed at vænne sig til at tale om så private forhold.

PARFORHOLD

Lyt til din krop og din partner. Lad vær med at tvinge dig selv til at have sex, når du har en dårlig dag – og husk at udnytte de gode dage.

Prøv at tale din værste mareridtsscene igennem med din partner. Tal om de komplikationer, som kan opstå ved sex. Fortæl, hvad du frygter, om hvordan du gerne vil reagere, og hvordan du håber din partner reagerer, hvis uheldet er ude.

Hvis penetration forårsager smerte, er det vigtigt, du oplever, at du kan sige det til din partner. Tal om at ændre stillinger, eller hvad med at stimulere hinanden med hånd / mund?

Vær fleksibel og fortæl, hvad du har brug for. Ingen af jer er tankelæsere. Sæt ord på dine bekymringer og lyt til, hvad din partner har at sige.

Hvor oplever du smerte ved sex – er det uden for eller inde i vagina?

Er det en sviende, dunkende eller skarpe smerter?

Husk på det, når du leder efter en seksuel aktivitet, som ikke forværrer din smerte.

Læs: I ET PAR FORHOLD

TIPS OG TRICKS

Bliv en bækkenbundsgudinde

Hvis du oplever, at dine endetarmsmuskler og bækkenbundsmuskler spænder op, allerede er spændte eller har deres eget liv, så prøv at lære at mestre dine muskler. Se dilator.

Hvis de er spændte, så hav fokus på afspænding og at give slip på dine muskler. Lav små stickers, som du kan møde i dagligdagen. Der kan fx stå: ”er de helt afspændte?” Læs Bækkenbundsmuskler. Åndedræt

Har du hudgener, så sørg for at håndtere dem. Friktion pga. sex på sart eller irriteret hud kan forværre dine gener. Brug glidecreme i forbindelse med sex og brug en ”balm” eller creme på sart hud (såfremt det er ok for din læge). (Props & Pearls anbefaler) Læs Tørhed i skeden

Nogle beretter om kvalme og opkast efter sex. Dine tarmproblemer og tarm sygdom kan muligvis forklare reaktionen. Symptomerne kan ses som en stærk reaktion på en svær eller angstprovokerende situation.

Tænk på det som en slags sceneskræks-reaktion. Kroppen ved, at du ikke vil være i stand til at bruge ressourcer på at fordøje, hvad der er i din mavesæk eller tarm. Den vil undgå ubehaget og sørger for med kvalme, at du ikke indtager mere lige nu. Det er din krops måde at fordele sine ressourcer på.

Hvis sex medfører smerte, kan I eksperimentere med forskellige stillinger. Læg dine hænder mellem jer for at sikre, at penetrationen bliver mindre dyb. Forsøg med masser af forspil. Hvis I er superklar, vil I hurtigere komme til et klimaks med mindre penetration. Hvis medicin giver dig umiddelbare bivirkninger, så prøv at have sex på andre tidspunkter end normalt – måske eftermiddag eller morgen. Find inspiration i The Love Bit

Andre almindelige bekymringer

”Jeg er alt for træt til sex”

Prøv på et andet tidspunkt af dagen. Sørg for at tale med lægen om din træthed. Måske er der en helt naturlig årsag – måske mangler du et mineral eller en vitamin.

”Min medicin sætter en stopper for alt”

Lokal behandling i endetarmen tages ofte om aftenen og kan selvfølgelig vente til lige inden man skal sove. Oplever du alligevel, at medicinindtaget står i vejen for et glad sexliv, så gentænk hvornår sex kan foregå.

”Jeg føler mig ikke hot”

Køb en hot, bundløs bodystocking, et korset, eller hvad der får dig til at føle dig rigtig super lækker. Find ud af, hvad du kan gøre for at føle dig tiltrækkende og begæret. Læs The Love Bit.

Læs mere Plej dine Tarme

LÆS MERE PÅ COLITIS-CROHN FORENINGEN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.