JEG HAR ARVÆV

SÅDAN FØLES ARVÆV

Ydre arvæv kan opleves stramt og smertefuldt. Til tider kan det være følsomt ved berøring eller føles, som det går i stykker. Ubehaget bliver forværret, når huden eller vævet omkring arret bliver strakt eller rørt ved, som det kan ske ved samleje.

Indre arvæv, som binder væv sammen, kan give en krampende smerte. Består det indre arvæv af lange tråde, og de brydes, kan det nærmest føles som en hudafskrabning.

Arvæv kan også genere nerver, enten ved at trække i dem, hvilket kan opleves som en skarp smældende smerte, eller forstyrre dem, så de bliver hypersensitive.

Er du opereret eller har haft inflammation eller infektion i området og har uforklarlige smerter i forbindelse med sex, kan det tyde på, at problemerne skyldes arvævsdannelser.

Arvævets placering, fx ved vulva, kan have stor betydning for oplevelsen af sex, især hvis vævet er blevet ufleksibelt eller sensitivt. Hvis de vaginale vægge er klistret sammen, kan samleje være umuligt. Forsøges det alligevel, vil det opleves smertefuldt, når arvævstrådene knækker.

Sidder arvævet langs den vaginale væg, kan smerten opleves, som at den kommer ud af det blå.

HJÆLPEMIDLER TIL ARVÆV I PROPS & PEARLS E-SHOP

SÅDAN OPSTÅR ARVÆV

Når der opstår brud på væv, infektion eller inflammation i vagina/ bughulen udvikles der et bindevæv langs den vaginale væg, nogle gange på tværs og evt. også fra yderside af vagina til væv placeret længere væk, herunder andre organer.

Forestil dig, at meget blødt og fleksibelt væv bliver fastlåst og hårdt, mellem de to sammenbindinger kan der sidde nerver, som bliver irriteret, trukket i eller klemt af.

Vagina er skabt til at være fleksibel og består af væv, som kan give sig. Når bevægeligheden indskrænkes, øges risikoen for, at der opstår smerte.

Nogle kvinder oplever smerte i vagina ved sex. Det kan føles, som om din kæreste mærker noget hårdt i skeden, noget som kan være svært at passere. Det kan være et tegn på arvæv langs skedevæggen eller vaginisme.

Arvæv i skeden
Arvæv midt i skeden

Arvæv kan sidde hvor som helst i vagina. Din livmoderhals kan f.eks være låst eller trukket til siden pga. arvæv. Livmoderhalsen er designet til at kunne flytte sig, hvilket er fordelagtigt ved fx dyb penetration. Er livmoderhalsen låst fast, kan det resultere i smertefuld sex.

Arvæv i bunden af skeden

Arvævsstrenge kan sidde tværs over den vaginale væg. Når de brydes (penetration, dilator) kan det gøre ondt, lidt som en indre hudafskrabning. Hvis arvæv dækker for livmoderhalsåbning eller trækker den ud af form, kan det være sværere at blive gravid. 

Arvæv i bunden af skeden
Arvæv på tværs af skeden

Arvæv kan også sidde på yderside af vagina. Billedet viser arvæv mellem vagina og urinvejssystemet. Det kan give smerter ved sex, fordi vagina er fastlåst og fordi arvævet trækker i urinvejssystemet. 

Arvæv uden for skeden
Arvæv mellem vagina og urinveje.

Det samme kan opstå, når der er arvæv mellem vagina og tarme. Smerter opstår, når tarmene bevæger sig ved afføring eller ved dyb penetration. 

Arvæv mellem skede og tarm
Arvæv uden for skeden

Sygdommen endometriose kan give arvæv, som danner tråde omkring de indre, reproduktive organer og tarmene. Samleje kan være utrolig smertefuldt for mennesker med indre arvæv i bækkenregionen.

At leve med arvæv

Arvæv, som påvirker dit sexliv, er sjældent synligt for dem, som er involveret, inklusive dig selv. Arvævstrådene er altid usynlige. Så de ar, som giver problemer ved sex, kan være svære at få lokaliseret og få kendskab til.

Med tilladelse fra din læge skal du prøve at holde ydre ar bløde og bøjelige med bevægelse, serums og bals. Vulva lipbalm er en balm, der indeholder A-vitamin, E-vitamin og omega 6 fedtsyre.

Jo mere godt, du gør for dine stive ar, inklusiv de indre, jo mere bevægefrihed vil du kunne få. Husk, at dit arvæv skal være fleksibelt i alle retninger.

Fysioterapeuter og osteopater kan muligvis hjælpe med at blødgøre og strække dine ydre såvel som indre ar. Husk at spørge, om de har erfaring med at arbejde med arvæv i bækkenområdet.

HJÆLPEMIDLER TIL ARVÆV I PROPS & PEARLS E-SHOP

SEX & ARVÆV

Single

Undersøg dine muligheder grundigt. Få kendskab til, hvilke aktiviteter som giver dig smerte og hvilke der er ok. Øv dig, så du kender dine begrænsninger og muligheder. Når du holder dig seksuelt aktiv, vil det hjælpe dit væv, nerver og muskler i at være fit for fight. Jo mere du ved, jo nemmere er det også, hvis du skal forklare en anden, hvad der virker godt og ikke så godt.

Vær tro mod dig selv og fortæl en evt. seksuel partner, at sex kan komme til at gøre ondt på dig. Læs The Love Bit.

I et forhold

Du skal forklare din partner, hvor din smerte sidder. Det vil gøre det meget nemmere for jer at finde ud af, hvad der fungerer eller ikke fungerer. Hvis du har brug for support, kan du overveje at bede din partner om hjælp.

Hvis din partner er utålmodig, så fortæl, at du er lige så opsat på at få det fikset, og at du arbejder på det. Alt imens skal I finde nye veje at lære at nyde hinanden på.

Hånd og mund er et godt sted at starte. Udforsk hinandens kroppe. Der er måske noget, I har overset.

Læs: I et parforhold

Tips og Tricks

Sex og smerte fra arvæv er et no-go. Du kan finde andre veje til at få et godt sexliv. Hvis du skubber dine grænser for meget og du ender med at opleve smerter, vil din krop og hjerne ikke stole på, at du kan tage vare på dig selv. Du risikerer, at de tager over og beslutter, hvad der er go og hvad der er no-go.

Kroppens no-go kan betyde, at din vagina automatisk, og uden din indblanding, lukker. Din krop finder på en automatisk respons, som sikrer, at dine bækkenbundsmuskler klapper sammen i en grad, så samleje ikke er muligt. Det er en ond cirkel, som kan forværre smerten over tid. (Vagnisme).

Leg sammen uden at det gør ondt. Husk at penetration ikke har vetoret på sex. Du savner måske penetration, men du kan være nødt til at blive åben over for nye veje. Læs Penetration har ingen vetoret

Som tidligere nævnt skal du undgå smerter. Samtidig kan der ske noget med kroppen, når du begynder at arbejder bevidst med din seksualitet i rammen af begrænsninger. Du opdager måske muligheder, du ikke har erfaret. Udforsk dig selv. Læs Tjek dit underliv

Vær nænsom og forstående over for dig selv, når du går i gang. Din krop vil for alt i verden undgå de smerter, den tidligere har oplevet. Så du skal vide, at den indimellem vil signalere stor fare, simpelthen fordi den tidligere har oplevet noget, den ikke ønsker at udsætte sig selv for. Læs Vejen til Nydelse

Lirk og leg. Hvis du er til det, kan du evt. tale beroligende til dig selv, mens du prøver dig frem. Læs Åndedræt

Kommer du til at opleve smerte, så stop og sørg for at have tid og ro til at slappe af. Og – husk hele tiden på, at du gør dette for at få mere sjov, lyst og glæde i dit liv.

HJÆLPEMIDLER TIL ARVÆV I PROPS & PEARLS E-SHOP

Læs Har jeg Arvæv, Hjælp dig selv, Plej dit arvæv, The Love Bit