SIKKER SEX EFTER OPERATION

Sex efter operation kan være fustrerende. Bivirkninger fra operationer er måske ikke lige til at se, arvæv kan være usynlige eller indvendige. Muskler det kan være bækkenbundsmuskler eller psoas, hoftebøjer som er blevet stramme eller helt fastlåste. Det kan også være at din evne til lubrikation har ændret sig Forklaringer kan være mange læs mere her.

HJÆLP TIL GENER EFTER OPERATION

Link til hjælpemidler, som har hjulpet andre med vulva vaginalt arvæv

LUBRIKATION

Hvis du ikke selv kan producere smørelse, så kan du relativt nemt købe dig til det. Anvend en silikonebaseret glidecreme. Den nedsætter friktion og mindsker ubehag. (Find i e-shop). Glem ikke at blive tilstrækkeligt varmet op inden penetration. Hænder og mund er ikke at foragte. Læs Tørre slimhinder

Bækken-, bug- og vaginal smerte

Find årsagen til hvorfor du har smerter ved sex efter operation – er det ydre arvæv eller indre arvæv, stramme muskler, myoser, sensitive nerver eller muskler som trækker sig sammen (vaginisme)? Til manipulering af hud og muskler kan hjælpe til at tilvænne, strække og blødgøre hud og væv, læs Hjælp dig selv. Hvis smerte udløses af dyb penetration læs: Når dyb penetration gør ondt 

Vaginal dilatering 

Gradvis udvidelse og tålmodighed kan hjælpe, når det kommer til at leve med symptomerne i og omkring vagina. Dilatorer kan anvendes til at smidiggøre væv og muskler og kan hjælpe dig til at genoptage muligheden for sex med penetration (Køb dilator). Læs Brug dilator

Udvendigt arvæv

Brug en creme eller balm til at massere, strække og de-sensibilisere (tilvænning til berøring) området ( Køb Creme og Balm). Læs Plej Arvæv

Milde håndkøbs-smertestillende kan eventuelt bruges inden seksuel aktivitet. Husk at finde og bruge de stillinger, som er mest komfortable for dig.

Inkontinens 

Knibeøvelser er gode til at lære dig selv at styrke dine muskler og give større kontrol over dem (Find produkter som kan hjælpe dig). Læs Pleje af bækkenbundsmuskler. Find inspiration www.knibnu.dk

Opsøg læge eller fysioterapeut for at lære om årsagen til dine problemer.

SEX EFTER OPRATION

Først af alt: kend dine grænser. Vær bevidst om, hvad du fysisk kan og ikke kan gøre. Sæt ord på disse begrænsninger, og fortæl dig selv, at dit helbred og velbefindende er vigtigt og har brug for at blive taget hånd om. Måske bliver sex efter operation ikke det samme, men måske kan du finde noget nyt.

Single

Hvori ligger dine begrænsninger? Hvis ikke du ved, hvor de er, må du i gang med at eksperimentere for at finde ud, hvad der føles godt, og hvad der ikke gør. Hvis du oplever smerte, hvor sidder den og evt. ved hvilken grad af tryk eller pres?

Hold din hotline mellem hjerne og skød åben. Sex med dig selv holder dine nerver i gang, din lyst tændt og din krop får goderne af at mærke nydelse. Læs The Love Bit til inspiration.

Hvis du har et “one night stand” behøver du ikke nødvendigvis fortælle om din operation, men du kan sige, at du er sensitiv, eller at du har lidt problemer. Fortæl tilstrækkeligt til, at de forstår, at sex skal foregå med varsomhed.

Hvis penetration ikke er mulig, så find andre ting som tænder dig, måske mere intim berøring? Læs Når dyb penetration gør ondt.

I et parforhold

Fortæl din partner om de tanker, du har som følge af dine fysiske symptomer. Del dine overvejelser. Hvis du har et generende ar, så lær at røre ved det. Er blød berøring ok? Hvor hårdt kan du presse, uden det gør ondt? Prøv at komme frem til den rette berøring. Det er en god proces sammen at finde yderpunkterne og der, hvor det er rart . To hjerner tænker nogle gange bedre end en.

Når man først får forklaret, hvordan arvæv kan sidde, så er det ofte enkelt at forklare. Læs Arvæv. Tal om, hvordan sex kan blive bedre for jer begge. Måske ved hjælp af andre stillinger, mere fokus på intimberøring. Måske er der endda forbudte områder, hvor berøring er for smertefuld.

Læs: I et parforhold

TIPS OG TRICKS

Undgå stillinger, som gør dig ubekvem eller giver smerte. Du risikerer at forårsage vaginisme. Sig til, når noget ikke føles rigtigt. Husk at sætte ord på det, som føles godt. Penetration og orgasme er ikke de eneste succeskriterier ved seksuel aktivitet. Nyd på andre måder. Brug hænder, mund – og mærk hinandens kroppe. Hvis lidt penetration er mulig, så nøjes med at lade det fylde en lille del og hav fokus på alt det andet. Det handler om at have det sjovt sammen.

TAB AF SEXLYST 

Kommunikation er helt centralt. Tal med din læge, din eventuelle partner og måske en terapeut om dine gener med sex efter operation.

Læs Hvordan operation påvirker sexlivet.  Gentoptage sexlivet

Få mere inspiration i The Love Bit. Hjælp dig selv

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.