JEG HAR ENDOMETRIOSE

Som du formentlig ved, opstår endometriose, når livmoderslimhindevæv, der normalt skulle være inde i din livmoder, befinder sig andre steder. Det opfører sig (fortykkes og bløder) på samme måde som i livmoderen, hvilket kan bevirke oppustethed og lammende smerte, fordi vævet er i et område, hvor det ikke hører til.

Endometriosevævet kan sprede sig, hvilket kan bevirke følgende:

 • Blokering af dine æggeledere eller dine æggestokke hvilket kan gøre det svært for dig at blive gravid. Blokere blod og danne cyster i æggestokkene
 • Smertefuld inflammation og hævelse
 • Dannelse af arvæv eller arvævstråde. Arvævstråde er en type væv, som kan trække dine organer sammen og forårsage smerte
 • Problemer med tarme og blære

At leve med endometriose

Du kan ikke forebygge endometriosesymptomer, men du kan reducere dem. 

 • Tal med din læge om behandling med hormoner. Fortæl om dine symptomer
 • Motioner regelmæssigt. Motion kan udløse endorfiner, som virker smertestillende. De øger blodcirkulationen og hjælper til bedre iltning af væv. Motion hjælper med at holde din fedtprocent – og dermed dit østrogen – nede
 • Undgå større mængder alkohol. Alkohol påvirker dit østrogenniveau
 • Pas på dig selv. Det er vigtigt at tage vare på sig selv. Pres ikke dig selv, når dine symptomer er slemme. Brug varme på dine kramper, forsøg evt med magnesium bodybalm, sørg for at drikke godt med vand og prøv at holde humøret oppe
 • Skal du ændre din kost? Det er måske værd at forsøge – men der er ingen garanti for, at det vil hjælpe. Kost kræver meget specialiseret viden, en viden som konstant flytter sig. Opsøg selv yderligere information. Gå på udkik efter: Smerte og hormoner – særligt fokus på prostaglandiner/ Kost og hjælp til tarm og peristaltik / Kost som påvirker inflammationsniveau

HJÆLPEMIDLER TIL ENDOMETRIOSE I PROPS & PEALS E-SHOP

Sex & Endometriose

Single

Man behøver ikke at have en partner for at være seksuelt aktiv.

Husk at holde dig i gang seksuelt, om du er single eller ej. At være seksuelt aktiv stimulerer din hjerne positivt – der udløses belønningssubstanser, som gør dig glad og tryg.

Seksuel aktivitet vil give plads til nervebeskeder med positive budskaber, hvorved de negative får mindre opmærksomhed.

I starten kan det være lidt svært at finde motivationen, så sæt det i kalenderen. Det vil tage kroppen lidt tid til at nyde projektet – det er lidt lige som at begynde at løbe. Det kan føles meget op ad bakke i starten.

Bliv inspireret i THE LOVE BIT.

”One night stand”

Du behøver ikke at fortælle dine “one night stands”, at du har endometriose, men det er en god idé, at fortælle om smerter ved sex, hvis du oplever det. Lad dem vide, hvad du kan og ikke kan. Overvej at fortæl, at det ikke er, fordi du ikke har lyst (hvis du altså har lyst), men det er, fordi din krop ikke kan være med.

Partnere kan være meget mere forstående, end du måske umiddelbart tænker. Vær ærlig omkring dine forventninger og begrænsninger. Hold dig langt fra smertefuld sex; hvis sex gør ondt skal du stoppe, ellers risikerer du at fremprovokere en vaginisme (skedekrampe). 

Hav det sjovt, vær kreativ – og pas altid på dig selv.

Læs The Love Bit til inspiration. 

Hensyntagen, gensidig respekt og forståelse er vigtige faktorer, når man har et seksuelt forhold, også når man er uden for rammerne af en etableret relation.

I et parforhold

Del åbenhjertigt og ærligt dine oplevelser med din partner. Sæt ord på dine seksuelle bekymringer, følelser og begrænsninger. Vær ikke bange for at prøve nyt. Første skridt er at gå efter stillinger, som er komfortable og muliggør en positiv, seksuel oplevelse. Sørg for, at din partner forstår endometriose. Viden giver indsigt.

Tal om emner, som er dybere end det fysiologiske og få din partner til at sætte ord på sine oplevelser.

Tal om:

 • behovet for at elske og blive elsket 
 • hvordan I hver især kommer til følelsen af at være elsket (gør ting for hinanden, røre ved hinanden, bruger ord mv)
 • angst for samleje
 • angst for, at seksuel nærhed fører til ønske om samleje
 • skyld over ikke at kunne gennemføre samleje
 • skyld over at ikke at kunne give din partner samlejeoplevelsen
 • frygt for at miste din partner
 • angst for, at seksuelle udfordringer bliver forstået som afvisning

Læs: I et parforhold

TIPS OG TRICKS TIL SEX MED ENDOMETRIOSE

Når et samleje gør ondt, kan smerten beskrives som en skarp, jagende smerte, som et knytnæveslag – eller den føles dump. Smertens intensitet varierer fra mild til ulidelig. Den kan opleves under samleje og fra 24 til 48 timer efter sex.

Nogle kvinder oplever smerte ved alle former for samleje – andre alene ved dyb penetration. Smerten ved dyb penetration kan stamme fra en irriteret tarm, cyster, arvæv eller arvævstråde. Denne kan afhjælpes med en Painbuffer. Smerte lokaliseret i begyndelsen af skeden opstår ofte pga. stramme muskler eller vaginisme.

HJÆLPEMIDLER TIL ENDOMETRIOSE I PROPS & PEARLS E-SHOP

Læs ”Hjælp dig selv” for mere inspiration. Oplever du smerter ved dyb penetration så læs:  Når dyb penetration gør ondt.

Endometriose kan være en udfordring, fordi den så langtfra er entydig. Nogle kvinder oplever kun smerte omkring selve menstruationen, hvor andre kan mærke det over hele cyklus. Hvis du springer ud i sex med samleje, så lær dine begrænsninger at kende. Lad være med at gå med til noget, som gør dig ukomfortabel eller giver smerte. Sig fra, når noget ikke føles rigtig. Ellers risikerer du måske at udsætte dig selv for at få vaginisme. En alternativ tilgang er at sætte ord på alt det, som føles godt.

Det kan være så let at blive påvirket af det, der gør ondt. Det er derfor vigtigt at holde fokus på det, der er rart. Penetration og orgasme er langt fra de eneste seksuelle fakler. Gør hinanden opstemte ved hjælp af andre midler. Brug hånd / mund, stryg hinandens kroppe og fokuser på at være intime sammen, brug vibrator.

Hvis du savner at blive fyldt ud og kan håndtere lidt penetration, så lad det udgøre en lille del af jeres seksuelle aktivitet. Vær enten virkelig klar, så I begge når et hurtigt klimaks, eller lad penetration være stille og intenst. Gensidig forståelse kan bringe jer langt.

Find inspiration i The Love Bit, Når dyb penetration gør ondt, Har jeg endometriose? 

HJÆLPEMIDLER TIL ENDOMETRIOSE I PROPS & PEARLS E-SHOP

Find information om endometriose på endometrioseforeningens hjemmeside: ENDO.DK

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.