HAR JEG EN UNDERLIVS INFEKTION?

OBS! Hvis du oplever symptomer som kløe, rødme, brænden, ændringer i lugt eller hytteosteagtigt udflåd, tyder det på, at du har underlivs infektion. Der findes forskellige typer af infektioner, og hver type kræver sin behandling. Det er vigtigt, at lægen diagnostiserer dig og anviser behandling.

Vagina udgør et skrøbeligt økosystem, hvor der lever en blanding af bakterier. Deres forhold er nøje afstemt, og sammen holder de vagina sund. Forskubbes balancen, kan det desværre resultere i diverse gener.

Svamp, også kendt som candida, er en af de mest almindelige kvindelige infektioner. Det vurderes, at omkring 75% af alle kvinder vil opleve vaginal svampeinfektion i løbet af deres liv. Gærsvampen candida kan leve naturligt i kroppen, men ændringer i vores system kan, med ubehag eller smerte til følge, bevirke en overproduktion af gærsvampen.

En anden vaginal infektion er bakteriel vaginose (også kaldet skedekatar), formentlig den mest hyppige af dem alle, som opstår pga. af ubalance.

Seksuelt overførte sygdomme videregives via kropsvæske som blod, sæd og vaginalt sekret. Disse infektioner kan være herpes, klamydia, HIV/AIDS, gonorre, syfilis og kønsvorter.

Urinvejsinfektioner kan, på trods af at de ikke påvirker de reproduktive organer, forårsage seksuelle smerter. Urinvejene er nyrer, urinledere, blære og urinrør.

Det kan være svært at vide, hvorfor symptomer opstår. De kan skyldes vaginal tørhed, celleforandringer, eksem etc.

Det er derfor vigtigt at blive tilset af sin læge, når der er noget, der forekommer anderledes end normalt.

Besøg lægen

Tal med din læge om, hvordan du kan behandle din lidelse. Det er super vigtigt, at du er specifik med dine symptomer og din livsstil.

Vær ikke mindst ærlig omkring din seksuelle aktivitet og historie, så din læge bedre kan forstå din situation.

Mange infektioner er helbredelige. Jo hurtigere, du forstår og får fat i dem, jo bedre og nemmere er det at få dem slået ned – og jo nemmere er det at forebygge, at de kommer igen. Nogle infektioner kan smitte og bør holdes nede for din og for andres skyld.

Hvordan du forbereder et besøg hos lægen

Udfyld først din vulva-& vaginaprofil . Hav særlig fokus på, hvordan og hvor det gør ondt. Brænder det, eller klør det? Hvordan ser dit udflåd ud?

Din læge vil gerne kende svarene, så det er godt at forberede sig inden besøget. Læs Besøg lægen

Tænk dine seksuelle partnere igennem:

 • Er de blevet testet for infektioner og kønssygdomme?
 • Er du selv?

Hvad forårsager underlivs infektioner?

Vaginale infektioner

Typisk er vaginale infektioner opstået af en ubalance mellem to typer bakterier i vagina. En ubalance kan opstå når:

 • immunsystemet er svagt fungerende
 • man vasker sig i vagina. Vagina er et selvrensende organ, som ikke behøver at blive vasket
 • der opstår ændring i pH. Vagina har et naturligt lavt pH-niveau, dvs. det er et surt miljø. Mere basiske substanser som fx sæd kan for nogle kvinder forårsage en ubalance
 • du behandles med antibiotika
 • der er ændring i hormon-niveauet fx gennem graviditet eller gennem dårligt reguleret diabetes.

Svampeinfektioner

Svamp kan du få i vagina, hud og mund. Candida albicans er skyld i 80-90% af svampe infektioner. Andre candida kan være C. glabrata, C. krusei, C. tropicalis, C. Parapsiolisis.

Candida er en almindeligt forekommende svamp, den findes endda helt naturligt hos mange mennesker. Infektionen opstår, når svampen overstiger hvad er er normalt for kroppen.

Behandling virker naturligvis kun i tilfælde af, at du vitterlig har en svampeinfektion. Det betyder, at du er nødt til at få undersøgt om det, du oplever, er svamp. Og visse tilfælde, hvilken svamp der er tale om. Nogle gange kræver det nemlig en helt specifik behandling for at få bugt med en infektion. Behandlingerne kan være hårde for væv og miljø, så det er vigtigt ikke at behandle det i blinde.

Det er op til dig og din læge at identificere, hvad der forårsager din infektion, og hvordan den skal behandles. Generelt vil undersøgelse og dyrkning af din infektion give din læge de bedste svar. Desværre er behandlingsspecifikke resistente candida-infektioner i stigning, hvilket måske kan være årsag til tilbagevendende infektioner.

Bakteriel Vaginose

Bakteriel vaginose opstår, når der er overvægt af en type bakterier og undervægt af en anden. Ligesom ved svamp lukkes der op for infektioner, når der er uligevægt mellem bakterier.

Infektion i kirtler og hud

Infektion i bartholinkirtlerne viser sig ved hævelse og smerter ved ydre kønslæber. Skene’s kirtel kan også hæve op.

Ubehaget/smerten kan også skyldes kontakt- eller allergieksem. Eksem kan enten skyldes udefrakommende irritation eller et dybereliggende biologisk hudproblem. Hvis du har eksem og behandler det som svamp, kan det blive forværret.

Blære- og urinvejesinfektioner

Infektioner i urinveje er også almindelige blandt kvinder. Den mest udbredte bakterie, som forårsager infektioner, er Escherichia coli, også kaldet colibakterien.

E.coli findes i vores fordøjelsessystem. Særlige typer af bakterien kan fremkalde infektioner, også i urinvejene.

Infektioner i urinvejssystemet kan være følgende:

 • cystit, der er en blæreinfektion
 • urinrørsbetændelse
 • infektion i nyre og bækken
 • smertefuldt blæresyndrom, eller Interstitiel cystitis (IC): en kronisk blæreinfektion med hyppige vandladninger, men ikke inkontinens. Det vides ikke med sikkerhed, hvad IC kommer af. Ofte starter diagnosticering ved, at andre sygdomme skal udelukkes.

Seksuelt overførte sygdomme

Alt efter hvilken seksuel sygdom, der er tale om, kan den tilskrives forskellige årsager. Følgende sygdomme er alle smitsomme ved seksuel kontakt med det inficerede område. Det kan være hud mod hud eller overført med kropsvæsker.

Disse sygdomme er:

Herpes, klamydia gonorre, syfilis, kønsvorter, HIV/AIDS og trichomonas infektion.

Andre muligheder

Måske er det slet ikke en underlivs infektion, som er skyld i dit ubehag eller smerter. Irritation af hud kan eventuelt skyldes sygdomme i huden. Sygdomme som lichen planus og lichen sclerosis kan forårsage seriøse hudproblemer og gener. Genital psoriasis er desværre også en mulig forklaring.

Symptomer

Kom tættere på din eventuelle infektion

Svampeinfektioner

Svamp i vagina giver ofte symptomer som kløe eller brænden, fulgt af hvidt, klumpet, lugtfrit udflåd. Nogle kvinder oplever endda udslet ved indgang til vagina og på vulva. Hvis dit udflåd lugter, kan det bedst beskrives som den milde duft af brød eller øl (det er svampen som gærer).

Svampeinfektion i huden kommer med rødme, udslet og nogle gange pus-lignede udflåd. Candida i huden opstår oftest mellem hudfolder, hvor fugt holdes inde. Det kan være i vulva, armhuler, under bryst eller bag knæ.

I sjældne tilfælde kan candida sidde i hele kroppen – det kaldes systemisk candida og kommer typisk som følge af anden svær sygdom.

Bakteriel vaginose

Mange kvinder mærker slet ikke, hvis de har det. Har de symptomer, kan det være et tyndt, hvid- eller grålig vaginalt udflåd, en fiskeagtig lugt, kløe eller brænden. Bakteriel vaginose kan finde på at komme igen, evt. afstemt i forhold til din mestruationscyklus.

For nogle kvinder opstår den på baggrund af ændring i det vaginale miljø – det kan være, at pH er ændret efter sex.

Eksem

Eksem viser sig måske ved, at din hud klør, er rød, hævet og har revner. Det kan opstå i forbindelse med stress i hverdagen eller sensibilitet over for udefrakommende irritation. Det kan være kemikalier fra sæbe, toiletpapir eller måske en svampebehandling. Eksem kan blive provokeret af meget fugt, friktion og varme. Det kan være pga. stramme bukser, g-streng eller kraftigt udflåd. Du kan også have atopisk eksem, hvor du har meget sensitiv hud og er allergisk for bestemte allergifremkaldende stoffer. Såfremt din gynækolog er ubekendt med genital eksem, skal du hjælpes til en diagnose af en hudlæge.

Seksuelt overførte sygdomme

Det gælder alle seksuelt overførte sygdomme, at du kan være smittet uden at ane det. De kan meget vel være til stede, uden at du har mærket noget til dem. Særligt mænd kan helt gå fri af symptomer. Det er derfor vigtigt, at du bliver testet, især hvis du har ny eller flere seksuelle partnere. Følgende er en meget overfladisk opridsning af kønssygdomme. Søg selv yderligere viden.

 • Herpes på kønsorganer vil for langt størstedelen vise sig helt uden eller med meget få symptomer. Der kan dog være nogle symptomer, som kan advare dig om et udbrud. Ubehagelig stikken, prikken, svie og små væskefyldte blærer i huden. Ved første udbrud kan feber, ondt i kroppen, hovedpine og hævede lymfekirtler være følgesvende.
 • Kønsvorter eller kondylomer kan opstå fra få uger til måneder efter første infektion. De kan være flade eller have en mere blomkålsagtig kontur. Man kan se dem enkeltvis eller i grupper. De forekommer i vagina og vulva og omkring endetarm. De kan svie og klø. Andre sygdomme eller deres medhørende behandlinger kan få kønsvorter til at gro hurtigere, især hvis ens immunsystem er lavt. Dette gælder for fx kemoterapi, immunsygdomme, diabetes og HIV/AIDS. De vil også kunne forekomme ved graviditet.
 • Klamydia kan du have helt uden symptomer. Det er tilfældet for rigtigt mange kvinder. Får du symptomer, kan de komme en lille uge til tre uger efter, at du fik infektionen. De kan opleves som øget udflåd og svie ved vandladning. Det er muligt at få en hjemmetest for klamydia. Det er en rigtig god ide at teste dig selv, fordi ubehandlet klamydia kan føre til barnløshed.
 • Gonorré giver langtfra symptomer hos alle kvinder. Symptomerne kan, som tilfældet er det med klamydia, opleves som øget udflåd og svie ved vandladning.
 • Syfilis kan give så svage symptomer, at de ikke opleves som så. Det kan være et lille sår, som ikke generer. Der kan gå år, før symptomerne udvikler sig til at blive mærkbare. Så meget desto større grund er der til at blive testet, hvis du er i tvivl om, at du er smittet.
 • HIV/ AIDS opfører sig meget forskelligt. Nogle mennesker udvikler HIV-symptomer ganske kort efter, de er blevet smittet. For andre tager det år, før noget viser sig. Der findes flere stadier af sygdommen HIV. Det første stadie kan medføre hævede kirtler i hals, armhuler og lyske. Andre tidlige HIV-symptomer kan være let feber, hovedpine, træthed og muskelsmerter. Derefter kan symptomerne forsvinde i årevis. Det kan derfor være rigtig svært at vide, om man er HIV-smittet. AIDS-symptomerne kommer i de mest fremskredne stadier af HIV-sygdommen.
 • Trichomonas hører også til gruppen af sygdomme, der ofte ingen symptomer har. Kvinder oplever hyppigere symptomer, end mænd gør. Symptomerne kan være kløe i vagina og vulva, øget tyndt, dårligt lugtende udflåd; måske gråligt til gulgrønt og skummende. Der kan forekomme bugsmerter eller ubehag, og der kan være smerter ved vandladning.
 • Urinvejsinfektioner Modsat andre infektioner vil du typisk, især hvis du før har haft en urinvejsinfektion, ret hurtigt genkende symptomerne. De er ofte tydelige og generende i form af en brændende fornemmelse ved vandladning. Der kan forekomme en hyppig og kraftig vandladningstrang, til trods for at der ikke kommer meget ud. Smerte og trykken i lænden og nederste del af bugen og feber er andre tegn.

Infektionen er oftest forårsaget af E.coli bakterier som inficerer urinvejssystemet.

Sarte slimhinder vil være mindre effektive til at forebygge, at bakterien kravler ind via urinveje og skaber problemer.

LÆS: JEG HAR EN INFEKTION

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.