Hjælp til tør skede

Har du brug for hjælp til tør skede, skal du overveje, om du er generet af tørhed til dagligt eller i forbindelse med sex eller om det er oppe i skeden eller ved indgang til skeden.

Når der er tale om tørhed i forbindelse med sex skal du vide at normalt set opstår produktion af slimhindesekret (fugt) helt naturligt, når du bliver opstemt. To kirtler ved indgangen til skeden producere et vandigt udflåd, som bidrager til at hud og væv ikke generes ved friktion. Fugten kommer yderligere som sekret fra livmoderen og væske som presses ud i slimhinden ved aktivitet.

Det kan dog sagtens ske, at du bliver opstemt, men at der ikke er tilstrækkeligt med fugt til at beskytte vævet. Vævet kan blive irriteret, hvilket du måske kan mærke under eller efter at I har haft sex.

Faktisk kan tørheden være så grel, at der opstår små sprækker i vævet.

Er dine slimhinder og væv:

super sensitiv: Hudlidelser som psoriasis, eksem og lichen sclerosus giver meget sart og sensitiv hud. En meget spændt muskulatur kan give dårlig blodcirkulation. Andre gange er der ingen anden forklaring end, at din hud er sensitiv.

i mangel: Din hud skal have det rigtige miljø og de rette elementer for at opretholde sin sundhed. Måske har du et lavt niveau af østrogen. Måske mangler du vitaminer, som er med til at holde dit væv fleksibelt og elastisk.

ufleksibel: Hvis dit væv i vagina har været i stykker, kan arvæv mindske slimhindens bevægelighed og ved penetrationssex udløse smerteubehag.

Er din fugtbalance påvirket fordi:

  • dit hormonniveau er ændret (fx pga. p-piller, overgangsalder) 
  • du lider af en infektion, som påvirker din evne til at danne lubrikation – fx bakteriel vaginose, svampeinfektion, tilstoppede kirtler
  • du er ikke tilstrækkeligt opstemt. Måske vandrer dine tanker
  • du er bange for, at det kommer til at gøre ondt
  • du fx har arvæv, som gør ondt, hvilket resulterer i mindre lubrikation
  • du tager medicin – fx mod allergi
  • du udsættes for irritanter eller allergifremkaldende stoffer, fx parfume eller kemikalier

Dette er ikke en komplet liste. Det er altid lægen, som skal hjælpe dig til at finde årsagen til dine slimhindeproblemer.

Symptomer på vaginal tørhed:

Tørhed ved indgangen til Skeden

Måske oplever du, at dit væv ved indgangen til skeden brænder, svier, klør sprækker eller simpelhent gør ondt.

Slimhinden ligger oven på skedens væv. Slimhinden bliver gradivist tyndere jo tættere den kommer på indgangen til skeden. Er dine slimhinder tynde, så mærkes det især ved indgangen til skeden. Det hjælper ikke sønderligt at booste slimhinden i dette område. Det giver mere mening at pleje vævet ved indgangen til skeden, så det bliver mere modstandsdygtigt. (Props & Pearls anbefaler Vulva-Lipbalm)

Tørhed i Skeden

Tørhed i vagina kan føles lidt som sandpapir. Pga tørhed opstår der små rifter. Skeden er som udgangspunkt rigtig god til at hele sig selv, men man kan ikke afvise at små rifter kan blive til arvæv og dermed en mindre fleksibel skede. Du kan også opleve tørhed på specifikke steder, som om du har en tør plet.

Gå til lægen med vaginal tørhed

Det kan forekomme lidt specielt at gå til lægen med vaginal tørhed, især hvis det er i forbindelse med sex, men det skal du.

Du bør fortælle din læge, at du oplever vaginal tørhed. Måske er det et symptom, vedkommende nemt kan hjælpe dig af med. Hvis du bare ignorerer symptomerne, går de næppe i sig selv igen. De kan endda over tid influere på, hvordan du bruger dine bækkenbundsmuskler. Det er sådan, at hvis du går rundt og småspænder pga. ubehag, så mindskes blodgennemstrømningen, og med tiden kan du få overspændte muskler og myoser.

Fortæl lægen, når det gør ondt ved eller efter sex. Fortæl også hvis du oplever tørhed i forbindelse med daglige aktiviteter fx cykling, gå, tørre dig selv. Beret om det gør ondt i begyndelsen, midten eller bunden af vagina. Fortæl lægen, hvordan det gør ondt (svie, jag, kløe etc.) og hvor længe det efter følgende gør generer. Fortæl hvis du har oplevet at sprække eller slå hul på dit væv.

Du kan også udfylde din vulva- og vaginalprofil. Nogle gange er du bare nødt til at lægge det hele på bordet, for at lægen forstår, at dette er noget, du har brug for og ønsker at få fokus på.

Hjælp til tør skede og vulva

Fordi din tørhed kan skyldes en sygdom, og fordi det er lægens job at behandle dig, kan vi her alene forelægge dig, hvordan du kan lindre symptomer. Behandling skal du til lægen for at få.

En silikonebaseret glidecreme

En glidecreme vil ikke i sig selv få dig til at føle dig opstemt. Den vil lægge sig uden på din slimhindevæg og hjælpe til, at den ikke bliver irriteret.

De ingredienser, som en silikonebaseret glidecreme består af, er skruet sammen på en måde, så de ikke bliver absorberet gennem slimhinden. Glidecremen vil naturligt blive afstødt med slimhinden, som en del af det udflåd kvinder normalt har. Vævet i skeden fornyr sig ret hurtigt, hvilket er årsagen til, at vi har udflåd. Det er kroppens måde at rense sig selv på.

Hvis du er meget sensitiv, kan du teste din glidecreme på tynd hud. Det kan være i albuehulen eller på indersiden af øverste del af låret. (Props & Pearls anbefaler Lubrasilk).

Brug en vibrator til at få blodet til at rulle

”God sex” er fra et fysiologisk synspunkt godt for slimhinden. Sex, som ikke slider og river i den vaginale væg, men som stimulerer blodgennemstrømningen i det omkringliggende væv. ”Dårlig sex” slider slimhinden ned og forårsager ubehagelig friktion og irritation.

Du behøver ikke en sexpartner for at få hjælp til at sætte gang i din blodgennemstrømning og sekretion. At få blodcirkulationen i gang ved hjælp af en blid vibrator kan være fordelagtigt for dit væv og kan fremme naturlig lubrikation. Placer vibrator på toppen af kønsbenet, på yder- og indersiden af de ydre kønslæber og stille og roligt ind mod vagina. (Props & Pearls anbefaler).

Hav kun sex, når du er klar og i humør til det. Ellers kan det føre til ubehag og smerte.

Anvend en balm eller en barrierecreme

Du kan bruge en balm eller en barrierecreme til at beskytte vulva væv over for hverdagsfriktion. Barriercreme fungerer som en film, der holder andre bakterier ude fra at trænge ind i vævet. Den økologiske vaginale balm Vulva Lipbalm består af sheasmør og hampolie. Denne indeholder vitaminer og gode fedtsyrer som både beskytter og plejer vævet ved indgangen til skeden. (Find den her).

Brug en vaginal fugtgiver

Lægen kan ordinere hormoner. Hvis du ikke ønsker eller tåler dem, kan du bruge hormonfri fugtgivere til vaginal tørhed. Replens er en østrogenfri vaginal fugtgiver, som støtter slimhinden i vagina. (Find Replens her)

Læs: Tørre slimhinder og sex