EFTER SEKSUELT OVERGREB
When Love Hurts fokuserer på smerter relateret til sex, og vil derfor tage udgangspunkt i konsekvenser efter seksuelt overgreb. Andre aspekter af dit liv kan være berørt af et overgreb, og det er derfor vigtigt, at du søger hjælp flere steder for at kunne bearbejde disse områder. Der findes Center for Voldtægtsofre rundt omkring i Danmark, hvor du kan henvende dig.
Denne side er meningsfuld, når du føler dig parat til at genoptage seksuel aktivitet efter seksuelt overgreb.
Ar kan svinde over tid, men tid heler ikke alle ar. De emotionelle ar og betingende reaktioner, som kan opstå efter seksuelt overgreb, kan tage meget lang tid at hele, og måske heler de kun, hvis de bliver håndteret.
Fysiske reaktioner
Din krop kan betinge sig selv til at reagere på stimuli på en speciel måde. Til tider kan disse kropsreaktioner blive sat i gang af specifikke såvel som u-specifikke stimuli.
Reaktionerne kan modsvare, hvad dele af din hjerne prøver at fortælle din krop. Det kan være at du brændende ønsker at indgå i en seksuel aktivitet, men at en på sin vis stærkere kraft holder dig tilbage. Det kan føles, som om din krop og din vilje er i kamp. Du kan godt løse uoverensstemmelsen mellem de to. Men du må bero dig med tålmodighed, det er et par stærke kræfter du arbejder med.
Udover fysiske skader efter seksuelt overgreb, kan du opleve andre psykiske manifestationer såsom ændret vejrtrækning, øget stress niveau, muskel spænding mm. Stramme muskler og led kan stamme fra at have spændt op, da du oplevede dit overfald. Det er, som om musklerne ikke kan komme tilbage til normal spænding.
Musklen ved navn “Psoas” sidder allerinderste i dit bækken og har blandt andet funktion som bækken stabilisator. Psoas er en stærk muskel, som kan trække dine ben op under dig og din rygsøjle ned, nærmest som ville den bygge et skjold omkring dig. Mange kvinder har problemer med deres Psoas. Ubevidst kan der være en konstant øget spænding i musklen. På den lange bane er det en rigtig dårlig muskel vane. En stram psoas muskel kan give dig ben-, bækken-, bækkenbunds- og rygsmerter.
At føle at dine kæber spænder sammen, er også en almindelig reaktion efter overfald. Musklerne ved kæberne kan blive helt tykke. (Prøv at tygge tyggegummi et par gange om dagen og tænk på at løsne kæben). Andre beretter, at de automatisk holder deres vejr, når de føler sig stressede eller bliver nervøse. Træthed og søvnproblemer kan desværre også være endnu en følge af overgreb. Søvnproblemer kan både betyde at sove for meget, så vel som at have svært ved at sove. Når det at falde i søvn er en udfordring, kan det være for at undgå mareridt eller ikke bryde sig om at give kontrol fra sig når søvnen tager over.
At komme overens med din oplevelse handler om, at få overbevist din krop om, at den nu er sikker. Du får brug for at re-programmere dine reflekser, ved at give din krop nye oplevelser den kan basere sine reaktioner på. Du vil formentlig skulle bruge en del tid på at arbejde med din krop. Læs Fryser når sex gør ondt, Hjælp dig selv.
Den emotionelle og psykologiske respons
Et seksuelt overgreb kan medføre en række af tilstande.
- Problem med tillid
- Vrede og skyld
- Chok
- Følelsesløshed
- Tab af kontrol
- Disorienteret
- Hjælpeløs
- Oplevelse af sårbarhed
- Angst
- Skyldfølelse
- Følelses af at reaktioner er et tegn på svaghed
- Mental sygdomme er også ofte en hyppig oplevelse efter overgreb.
- Depression
- Angst
- Post traumatisk stresse disorder
Det er forståeligt, hvorfor hvert element på listen kan opstå efter seksuelt overgreb. For at genopbygge ens personlige ballast er det nødvendigt at forholde sig til hver af disse tilstande. Tag fx angsten, chokket og nervøsiteten ud og forhold dig til dem individuelt. Det er en lang liste og den man føles overvældende at læse igennem. Det er derfor mange søger hjælp til på forskellige måder til at finde deres individuelle vej til heling.
At leve med følgerne efter seksuelt overgreb
At leve med senfølgerne efter seksuelt overgreb kan være udfordrende. Når du beslutter dig for at åbne op for din heling, vil det første skride være på et helt basalt niveau at tage vare på din fysiske og mentale tilstand. Det kan være, at du vælger at åbner dig op overfor folk, som holder af dig eller søger professionel hjælp. Det vigtigste er, at du føler dig tryg og hørt, når du skal finde ud af, hvad der skal til for at komme på fode igen.
Hvad angår at genoptage et positivt og opbyggende sexliv, så kan du først af alt spørge dig selv, hvorvidt du har lyst til at åbne op for seksualiteten. Derfra reflektere over, hvorfor du har lyst og hvilke forhindringer dig valg vil kunne medføre. At komme om på den anden side af dit overgreb vil til tider kunne føles noget op af bakke.
Seksuel aktivitet
At beslutte sig for samt at indgå i seksuel aktivitet efter overgreb kan godt være en kompliceret og svær proces. Oplevelsen af at din krop har været brugt eller berørt seksuelt uden din fulde accept kan ændre, hvordan du opfatter situationer og ændre din lyst til at indgå i disse aktiviteter.
Oplevelsen af at være ude af kontrol, det kan også være efter et røveri, kan gøre at angsten for igen at miste kontrol overskygger alt andet. Sex handler om at kunne lade kroppen respondere frit på stimuli, og det er tydeligt at der ligger en modsætning i at opnå nydelse ved at give slip og samtidig have svært ved at slippe kontrollen. Det er så helt forståeligt, at du reagerer, som du gør.
Et godt sted at starte er at lære at være intim med dig selv. Din krop er nød til at lære at stole på at seksuel aktivitet ikke er forbundet med smerte eller manglende mulighed for at stoppe op. Nogle vil erfare, at det ikke er det store problem at være intim med sig selv, hvor imod andre vil føle at dette er et næsten uovervindeligt projekt, men husk små skridt bevæger sig også fremad.
Når du erfarer, at være seksuel aktiv på egen hånd er nydelsesfuldt, så kan du beslutte hvornår det er tid til at engagere dig med en udvalgt person. Vælg en du kan lide, stoler på og føler dig tryg med. Nogle vælger at være seksuel aktiv med en kvinde første gang.
En meget naturlig følge-reaktion er, at det er svært at give sig hen til en anden. Det kan sagtens tage noget tid og anstrengelse førend du er klar til at stole på dig selv og en fremtidig partner. Når du så er klar og har fundet den rette, så bliver det måske tid til at sige “ja det er svært for mig at give slip, men nu gør jeg det for at komme et skridt videre og for at opbygge et dejligt nyt sexliv, som jeg er herre over.”
Ved at stole på dig selv og dine erfaringer tager du sagen i egen hånd og definerer hvad sex indebærer. Det kan være du starter med at sige “penetrations sex er ikke mig, men vi kan være sammen på anden”. Der er alle mulige grunde til at folk har sex uden penetration, I vil bestemt ikke være de eneste eller første til at opleve kan lade sig gøre.
Din beslutning betyder, at du vælger at være seksuel aktiv uden penetration. Længere nede af vejen kan du så vælge at genoverveje din definition af sex. Det er alt sammen din beslutning. Og husk ingen mand er taget på skadestuen med en manglende udløsning.
Vi ved, at det på ingen måde er let, at slippe konsekvensen af din oplevelse af overgreb og på grund af dette vil vi også gerne understrege, at rigtig mange søger hjælp hos en eller flere behandlere for at lære at finde sig til rette efter overgreb. Det kan godt tage tid og en masse arbejde at lære at indse hvad din lidelseshistorie betyder, hvordan det påvirker dig og hvordan du skal lære at komme videre til et nyt stå sted.
For mere information: Vejen til Nydelse, Om seksuelt overgreb
Singel
Tag tid til at fokusere på seksualitet og sensualitet. Det er så meget nemmere bare at lade dit sexliv tone ud. Det kan være det er nødvendigt at lægge det i kalenderen for at opbygge en rutine.
Når du engagerer dig i egen nydelse, så prøv henholdsvis at fokusere på at give og at modtage seksuelberøring. Hvordan føles det at blive berørt og hvordan føles det at berøre. I processen vil du genlære din krop og hjerne at reagere positivt på seksuel berøring. Prøv at lytte til din krop og prøv af forstå hvor dine reaktioner kommer fra. Hvis du kan blive familiær med dine reaktioner har du mulighed for at ændre eller fjerne kilde til din reaktion. Når du får erfaringer på egen hånd vil det i fald du får lyst hjælpe dig ved senere seksuel interaktion.
Læs Tag din seksuelle temperatur, Få mere ud af sex.
Når du starter op i et forhold, så husk at starte med at fortælle hvad du er til og hvad du ikke er til.
I et forhold
Kend til dine begrænsninger og vær sikker på at sætte ord på dem. Fortæl din partner om kampen mellem din hjerne og krop – at du forsøger at tæmme minderne, som måske har sat sig i dig som en beskyttende refleks.
Kommunikation med din partner, om hvad du er til eller ikke er til, er en god måde at åbne op for din seksuelle dialog. Spør dem, hvad de er til og find en vej sammen. Fortæl at du har brug for at øve et nej nu og da – og at det vil hjælpe, hvis de kan rose dig for sige nej.
Sex bliver ikke nemt, bare fordi man beslutter sig for at åbne op for emnet, så tal igennem med din partner, om hvilken form for seksuel interaktion I kan have her og nu. Det er godt at sikre, at I begge oplever, at der kan være et seksuelt rum i jeres parforhold. Når I står skulder ved skulder og ser efter muligheder, vil det give jer god anledning til at finde en vej som er god for jer begge.
Husk så på at sex er ikke den eneste måde du kan vise at I er sammen af en særlig grund. Flirt, grin, komplimenter og nyd hinanden. Det kan være at I finder andre veje, tager opvasken nøgne, rører ved hinanden, er modige på jeres måde.
Læs: I et parforhold, Elefanten i rummet – betydning af underlivssmerter
Tips og Triks
Hvad hvis sex gør ondt
Du skal vide, at når det kommer til sex, skal du altid kunne stoppe op eller gøre noget andet end det som gør ondt. Det er grundreglen for at have sex med en anden. Det, du tidligere har oplevet, er et brud på forudsætningen for at have sex. Hvis du oplever smerte ved sex, som du har lyst til, kan små ændringer nogle gange få smerten til at forsvinde. En anden stilling, sæt hastighed ned, brug glidecreme. Men du er nød til at fortælle om smerten. Sex skal ikke gøre ondt.
Hvorfor gør sex ondt
Måske er du nervøs eller bange, det kan være at dine muskler spænder op eller at du ikke har lyst og derfor ikke producerer lubrikation til at mindske friktion. Prøv at tage et skridt tilbage og reflekter over hvad du tror sker. Hvis du oplever, at du er tør i vagina eller bange for at blive tør, kan du bruge en silikone baseret glidecreme. Glidecremen kan ikke ændre på din lyst kun mindske friktionen. Hvis dine muskler er stramme, fx før omtalte psoas muskel, kan berøring i skeden give smerte. Hvis du har arvæv eller arvævstrenge kan disse også resultere i smerte.
Overvej hvor din smerte sidde er det ved indgang til vagina eller oppe i vagina, oplever du fx at der opstår en væg lidt inde i vagina (vaginisme)? Hvad udløser din smerte og er det kun ved sex? Læs om vulva&vagina profil og gå dine svar igennem med din læge.
Læs også afsnittene: Hvorfor Smerter i underlivet, Hjælp Dig Selv,