OM SEKSUELT OVERGREB

Seksuelt overgreb er et paraply begreb for ufrivillig seksuel kontakt mellem to eller flere individer.  Det kan være, at du er i tvivl, om det du har oplevet er et overgreb. Måske havde du ikke mulighed for at sige nej, måske kan du ikke huske, hvad der skete eller måske synes du, det er for voldsomt at bruge ordet overgrebet fordi det var nogen, som du kendte eller stolede på.

Her handler det alene om, hvad du føler. Om du føler dig krænket, eller føler at dine seksuelle grænser er blevet overtrådt i en grad, hvor du oplever, at det påvirker dig og din seksualitet

When Love Hurts fokuserer på smerter relateret til sex. Mange aspekter af livet kan blive berørt, når man har oplevet et seksuelt overgreb. Det er derfor vigtigt, at du søger hjælp, så du kan få støtte til at bearbejde de forskellige områder, du har brug for. Læs nærmere hvordan i teksten.

Seksuelt overgreb betragtes ikke som en medicinsk diagnose, men man skal vide, at der stadig kan være sen-komplikationer og at de kan være fysiske såvel som psykiske.

Nogle af de symptomer, som kan opstå efter sensuelt overgreb, er opremset her. Listen er ikke fyldestgørende og det kan være, at du ikke identificerer dig med disse symptomer, men det viser bare hvor omfattende og varieret komplikationerne kan være. 

 • Seksuel smerte
 • Angst, frygt og bebrejdelse
 • Depression
 • Post traumatisk stress syndrom
 • Flashback og mareridt
 • Selvskade
 • Angst for egen sikkerhed
 • Svært ved at engagere sig i seksuelt forhold/ aktivitet
 • Tarm problemer
 • Spændte / krampende bækkenbundsmuskler
 • Intimitetsproblemer; tillidsforhold, kys, kram og nærhed mv.

Tal med din læge

Du kan vælge at forklare din læge årsagen for dine seksuelle smerter. Det er naturligvis din beslutning, hvorvidt du vil eller i hvilken grad du vil dele oplevelsen af sensuelt overgreb med din læge. Men tænk på, at lægen bedre vil kunne forstå, hvad der udløser dine fysiske og psykiske reaktioner, hvis du deler din oplevelse. Du behøver ikke at være detaljeret eller beskrivende. Pointen er ikke at gennemgå din oplevelse, men blot at oplyse din læge, som så vedkommende bedre kan behandle dig og hjælpe dig.

Behandling

Først af alt, dit mentale helbred er rigtig vigtigt. At tale med en behandler kan hjælpe dig til at finde ud af, hvordan du kan komme videre i din proces. Støtte grupper er en god kilde til hjælp, lige såvel som gode venner eller familie, som kender dig godt. Du kan have brug for at tale igennem, hvad der skete, hvordan det stadig påvirker dig og hvad du bedst kan gøre få lagt afstand, så det påvirker dig mindst muligt. Husk det er ok at sige til dine venner, hvordan du har brug for at de reagerer. 

Det er en god ide at have en behandler, som har en indgående kendskab til den situation du er i, som også kan være tovholder og som kan fortælle om de tilbud, der findes i det offentlige system. Centre for Voldtægtsofre findes rundt om i landet, de er offentlige og tilbyder sexologisk rådgivning til ofre for seksuelle overgreb. Det er muligt selv at kontakte centrene, så du ikke behøver at gå gennem egen læge. Her sidder sexologer klar til at hjælpe, og evt viderehenvise, hvis der er behov for fysioterapi eller lignende.

Hvad angår dine fysiske symptomer, er det ikke ualmindeligt at opleve muskelspændinger i kroppen. En spændt muskel kan være hoftebøjeren psoas. Den kan give dig smerter i bækkenområdet, ben og nedre ryg. Læs Muskler smerte ved sex.

Tiltag du kan overveje for at mindske dine seksuelle gener efter seksuelt overgreb

Dette er en liste med overordnede forslag til hvad du evt. kan gøre. Du kan læse mere i dybden i The Love Bit.

Hos When Love Hurts ved vi, at det vi skriver, lyder meget nemmere end gjort, og at du som et individ måske har brug for en helt anden tilgang end den foreslået. Prøv at læs listen igennem og overvej om nogle af forslagene evt. kunne være et udgangspunkt for dig. Tal dem igennem med din læge, som kender dig.

 • Træner du afslapning, tillader det muskler at være mindre anspændte, også de muskler som sidder i underlivet. Stramme muskler kan medføre smerter ved sex. Læs Bækkebundsmuskler , Myoser i underlivet.
 • Meditation brugt til at lette angst relateret smerte. Du vil træne åndedræt og lære at være i ro med dig selv. Læs  Åndedræt
 • At arbejde med dine bækkenbundsmuskler vil lære dig at kontrollere dem. Du vil opleve at være herre over musklerne. Læs BækkenbundsmusklerBrug dilator.
 • Selvundersøg din vulva og vagina. Du er nød til at lære at røre ved dig selv, før andre kan. Det er dig, som skal lære din krop, at berøring atter er ok. Læs  Tjek dit underliv
 • At være seksuelt aktiv kan igangsætte automatiske krops reaktioner for selvbeskyttelse. Du har evnen til at om-programmere dine kropsreaktioner. Find inspiration på at starte i The Love Bit og læs om Vaginisme.
 • Vær seksuelt aktiv med en person som du kender, stoler på og kan kommunikere med. Din oplevelse af at føle dig tryg er meget vigtig. 
 • At sætte grænser er utrolig vigtigt. Fortæl hvad din partner må og ikke må gøre. Har du en seksuel partner så øv et nej. Læs Sæt grænser.
 • Invester i forspil, så du er sikker på, at din krop signalerer, at den har lyst fx ved øget lubrikation. Invester energi i at mærke hvad din krop signalerer. Det kan være at du vælger at bruge silikonebaseret glidecreme, så du ikke pludselig oplever tørhed og dermed smerte. (Props & Pearls anbefaler). Tænk over om en vibrator til udvendig eller indvendig brug ville hjælpe. (Props & Pearls anbefaler)

Det kan føles som noget af en bumpet vej at komme ud af oplevelse. Det kan være svært at acceptere når hukommelsen pludselig tager dig tilbage eller når behandling pludselig går tilbage fremfor fremad. The Love Bit har et afsnit som måske kan inspirere. Læs Fryser når sex gør ondt

Du skal huske at rose dig selv igen og igen for at prøve at kommer igennem din oplevelse i stedet for at lægge låg på. Det er et valg du tager, det er et stærkt valg, som du skal være stolt af.

Læs mere om seksuelt overgreb i Efter seksuelt overgreb

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.