JEG HAR VAGINISME
Vaginisme involverer både muskler og nerver. Det kan være lidt kompliceret at forstå, hvorfor og hvordan musklerne i bækkenbunden agerer. Derfor har vi i When Love Hurts besluttet os for at forstå vaginisme på følgende måde:
LÆS: HJÆLPEMIDLER TIL VAGINISME PROPS & PEARLS
Vaginisme, nerver & muskler
Nerver
Ligesom dit knæ har en automatisk refleks, når lægen slår dig under det, er vaginisme en automatisk refleks. Når kroppen forventer smerte, vil den automatisk respondere for at beskytte dig.
Reaktionen sker helt ufrivilligt, det er ikke en beslutning, du har taget. Tænk på når din hånd nærmer sig et varmt blus. De fleste gange vil du blive overrasket over, hvor hurtigt din hånd ubevidst har fjernet sig.
Hvis en smertefuld penetration bliver forsøgt én gang for meget, vil din krop hæfte sig ved smerten. Næste gang , du står over for det, vil kroppen reagere ved at spænde dine bækkenbundsmuskler og knuge så hårdt sammen, at penetration ikke bliver muligt.
Din krop forsøger at beskytte dig fra truslen om smerte, men ved at gøre det, tilfører den kroppen endnu mere smerte. Musklernes nerverespons bliver til en refleks og endnu sværere at kontrollere bevidst. Bækkenbundsmusklerne lukker af. Er de yderligere spændte i dagligdagen mister de over tid deres fleksibilitet og blodgennemstrømning. Dette forstærker smerten.
Vaginisme kan blive en ond smertecirkel, og det er derfor, tålmodighed er så vigtig, når det kommer til at gøre noget ved den.
Muskler
Bækkenbundsmusklerne spænder ubevidst rundt om urinrøret, vagina og endetarmen. Musklerne slapper gradvist af, når ’truslen’ om penetration er overstået.
De primære muskler, som er involveret i vaginisme hedder levator ani og den perineale membran. Begge er placeret lidt oppe i vagina. Levator ani er i to sektioner. Den ene, pubococcygeus (PC), er den, som er mest involveret i vaginisme.
PC-musklen lægger sig rundt om urinrør, vagina og endetarmen. Et stykke binder sig videre til mellemkødet (perineum) mellem vagina og endetarm. Når den trækker sig sammen, lukker den rundt om de tre åbninger urinrør, vagina og endetarm. Afklemningen trækker mellemkødet lidt frem og op. Dette giver fornemmelse af, at der lukkes af og strammes til i vagina. Den perineale membran ligger under levator ani-musklerne, tættere på huden. Når den trækkes sammen, klemmer membranerne yderligere til. Dette giver en endnu kraftigere følelse af at være lukket af.
Levator ani er lidt som lårmusklerne. Det er ikke bare en, men flere muskler. Du spænder dem samlet, og de arbejder som et team. Det betyder dog ikke at en del ikke kan være strammere end en anden.
At leve med vaginisme
Nogle kvinder, ikke alle, oplever en masse ængstelse. Blot tanken om, at noget nærmer sig indgangen til vagina, resulterer i alambeskeder og trang til at flygte. Hvis du er en af dem, som oplever disse overvældende alarmsignaler, er du formentlig nødt til at bearbejde din vaginisme psykologisk (kognitiv psykologi), hvor du lærer at forstå, se, erkende og omkode. Du lærer at se ”det at noget kommer nær dig” på en ny måde. I din proces med at overvinde vaginisme skal du lære at sætte noget andet ind i stedet for angst. Prøv at undersøge, hvordan folk kommer over fobier. Læs om det i Når skeden lukker
Hvad udløser daglig smerte eller vaginisme?
Hvis du kan identificere specifikke ting eller tilfælde, som igangsætter din bækkenbundsspænding eller –smerte, så har du mulighed for at undgå eller ændre dem.
Enhver forbedring er et vigtigt skridt.
Kan du mindske de daglige smerter?
Hvis tøj ansporer din smerte, så prøv at undgå noget, der er snærende eller strammende. Komfort er nøglen til mentalt at kunne slappe af og lære dine muskler og nerver at gøre det samme. Tag fx en pause fra undertøj – find en god nederdel og hofteholder – og vælg at gå commando (uden trusser).
Forsøg at undgå visse aktiviteter
Cykling kan fx være hårdt – især de lange ture. Undgå om muligt de aktiviteter, som stresser dine nerver og muskler.
Afsæt tid
Det er vigtigt, at du afsætter tid til behandling. Sørg for, at du har ro til at bearbejde dine symptomer. Vaginisme går desværre ikke over af sig selv. Hvis du arbejder med dilator i forhold til vaginisme, så husk at holde fast. Lidt hver dag, så din krop lærer at accepterer, at dette er en ny normalitet. Og du skal ikke alene ligge stille med den, du skal også bevæge den. Læs mere Brug Dilator eller i Props & Pearl shop om Soft Dilator med forløb; et dilator sæt med personlig brugsvejledning.
Gå på charmeoffensiv
Vær sikker på, at du føler dig tryg med dig selv. Lav en liste af ting, du godt kan lide at gøre og forkæl dig selv med dem. Når du føler dig anspændt, så gør noget af det, som får dig til at slappe af. Du er nødt til at gå på charmeoffensiv over for din krop. Overbevis den om, at du godt kan tage vare på den og ikke udsætter den for unødig smerte. Hvis du kan overbevise kroppen om, at du aldrig (mere) vil tillade, at smerte bliver en del af intimitet, kan det være, at den vil lægge sine beskyttelsesmure og overlade til dig at bestemme, hvordan og hvorledes.
Læs evt. afsnit
Muskler smerter ved sex, Bækkenbundsmuskler, Åndedræt, Plej din hud (desensibilisering), Brug Dilator
Arbejde & Vaginisme
Du behøver ikke at tale med din chef om din vaginisme.
Hvis du bider tænderne sammen, fx fordi du har svært ved at sidde stille i længere perioder på et skrivebordsjob, så må du finde måder at komme omkring problemet på. Det handler om at få din krop til at have det godt.
Forklar det, som det er; at det er vigtigt for dig at bevæge dig lidt i løbet af dagen. Hvis det er ubekvemt at tale om vaginismen, så referer til den som et bækkenproblem eller nedre rygsmerter. Spørg din chef, om det er ok, at du rejser dig og går et par ture om dagen. En speciel pude kan ændre trykket, et hæve-/sænkebord kan hjælpe til skiftende arbejdsstillinger. Din frokostpause er et godt tidspunkt til at lave nogle strækøvelser og gå ture.
Sex og vaginisme
Single med vaginisme
Nyd dig selv og brug tid på din seksualitet.
Vær i kontakt med din egen seksualitet. Sammen med det, som giver dig nydelse, er det både sundt og vigtigt for dig. Nydelsesfuld seksuel adfærd bringer positive meddelelser til din hjerne, og de vil hjælpe dig til at tro på, at du kan nyde seksuel intimitet. Det kan være, at du er nødt til at sætte seksuel aktivitet i kalenderen – lysten kan nemlig godt svinde, hvis den ikke vedligeholdes.
Date
Første date? Vær ikke nervøs! Hvis du ikke føler dig tryg med at fortælle om vaginisme på din første date, kan du overveje at bøje sandheden lidt, fortæl din partner, at du har smerter omkring halebenet eller super sensitive nerver i dit bækken. I dit eget tempo kan du lige så stille bygge historien ud. Det er ikke en løgn, bare en blød landing. Med tiden er det en god ide at fortælle, hvad der sker.
Giv din partner chancen for at sætte sig ind i hvad din udfordring er. Du har ikke fået en livstidsdom på nul seksuel aktivitet. Men mange kvinder fortæller, at de er super nervøse for at være seksuelt aktive eller for penetration, selv efter de kommet af med vaginismen.
Hvis du holder dig tilbage for forhold, fordi du ikke tror, at en partner vil være forstående, så skal du vide, at masser af kvinder i din situation har skønne partnere, og at penetration ikke er den eneste måde at dyrke sex på. Find inspiration i The Love Bit
Vaginisme mellem to mennesker er i bund og grund rigtig meget, hvad I gør det til. Så hvis du vil være i et forhold, så giv det en chance. Du risikerer at møde et fjols, men den chance tager alle, som søger en partner. Vis en potentiel partner tillid.
Kæreste & vaginisme
Fortæl din partner, hvad der føles og ikke føles godt. Sig det på en pæn måde. Hvis du tidligere har haft dårlige oplevelser, så del dem. På den måde viser du, at du stoler på, at din partner vil hjælpe dig og være nænsom.
Kommunikationen om, hvad I ønsker og har behov for, er en god måde at åbne for jeres seksuelle dialog. Husk, at det stadig ikke er bevist, at telepati fungerer i parforholdet. Sex bliver ikke pludselig super nemt. Tal sammen om, hvordan jeres forhold og sexliv kan eksistere undervejs, mens der arbejdes med en løsen op for vaginismen og find sammen den gode vej for jer begge.
Læs I et parforhold
Vaginisme, Sex Tips og Tricks
En del kvinder fortæller os, at de er kommet rigtig langt med at behandle vagnisme – de mangler bare det sidste stykke – penetrationen.
Al den tid, du træner alene, er for at du får en værktøjskasse til, når penetration er på tapetet.
Selvfølgelig tager det tid, før sex kan være nydelsesfuldt og føles trygt. Gør dig selv den tjeneste at vælge en partner, som du kan sige ”nej i dag bliver alligevel ikke dagen – lad os gøre noget andet” til.
Prøv at undgå at blive trukket ind i det loop som hedder ”kommer det til at gøre ondt? Gør det ondt? Jeg tror, det gør ondt”. Prøv i stedet at have fokus på hvert stadie i den seksuelle cyklus uden at føle dig forpligtet til at rykke videre. Hvis næste step ikke bliver i dag, så bliver i dag måske et babystep.
Husk at sætte det rette tempo. Hvis du er til langsom sex, så lad langsom sex være det nye sort. Hvis penetration er fint for en stund, så bare lad det være for en stund og vær glad for det. Hvad du får ud af det, har rigtig meget med forventninger at gøre.
Om muligt, så find stillinger, som ikke er smertefulde eller prøv at modificere stillingerne, så smerten forsvinder. Læn dig til den ene side. Hvis der er tale om penetration med penis, så overvej om det er ok alene at have penishovedet i åbning af skeden, brug dine hænder som en barriere og undgå dybere penetration, eller brug painbuffer som begrænser dyb indtrængning. Prøv at sid overskrævs, det tillader dig at kontrollere dybde, hastighed og længden af samlejet.
Penetration behøver jo ikke at være den eneste måde, I viser hinanden, at I nyder hinanden på. I kan begge finde veje til at vise hengivenhed. At røre med jeres hænder, bruge munden, stryge hinandens kroppe er også måder at være tætte på. Lav mad nøgne, grin sammen og vis den kærlighed, i har for hinanden. Læs Penetration har ingen vetoret, Når dyb penetration gør ondt
Masser af forhold glemmer, at intimitet er mere end samleje. Måske er jeres ting at være skøre/fjollede sammen. Læs The Love Bit til inspiration.
Graviditet & Vaginisme
At blive gravid med vaginisme kan godt være en udfordring, specielt hvis samleje er et svært eller et no-go. Naturlig befrugtning og fødsel er mulig, hvis du forud arbejder bevidst. Jo mere, du kan gå fra at røre dig selv eller bruge dilator til at forsøge samleje, jo tættere er du på at nå målet. Hvis ikke, kan du tale med en fertilitetsspecialist. Du kan læse mere i afsnittet Gravid. Du kan også overveje egen inseminering eller mulige smerte- og angstdæmpere – og selvfølgelig kun, hvis det er sikre og forsvarlige metoder for begge. Tal det igennem med din læge.
Læs Gravid
”Der findes ingen vej ud af vaginisme”
Dette er ikke sandt, vaginisme er mulig at behandle.
”Kvinder, som har vaginisme, er frigide”
De fleste kvinder, som har vaginisme, responderer på og vil rigtig gerne have sex. Men når sex eller tanken om det altid gør ondt, hvem ville så ikke undgå sex?
”Vaginisme går over af sig selv”
Vaginisme bliver ikke bedre af sig selv. Der er brug for behandling. Og jo tidligere behandling igangsættes, jo nemmere vil det formentlig være.
”Hvis vi bare prøver noget mere på at have sex, så stopper det”
Ingen god ide at fortsætte med sex der giver smerter. Det hjælper intet, tværtimod kan det forværre tilstanden.
”Vitaminer, afslapning og/eller vin vil kurere vaginisme”
Nej. Afslapning, meditation, motion og spise sundt er alle sundhedsfremmende, men de kan ikke i sig selv kurere vaginisme.
”Sex skal gøre lidt ondt”
Nej sex skal aldrig gøre ondt. Det kan være første gang, at det er lidt uvant og ubehageligt. Sex som fortsætter med at gøre ondt, er ikke normalt og skal afhjælpes.
”Min partner er for stor”
Selv om det nemt kan føles sådan, så har penis’ størrelse sjældent noget med vaginisme at gøre.
”Alle kvinder med vaginisme har været udsat for seksuelt overgreb”
Der er mange bagvedliggende grunde til vaginisme, og seksuelt overgreb er en af dem.
”En operation vil klare mit problem”
Der findes ikke operationer, som kan kurere vaginisme.
Vagnisme myter
LÆS: Når skeden lukker